DOMOV > NOVICE > Zlato je v letu 2022 pomembna strateška naložba
Zlato je v letu 2022 pomembna strateška naložba

Zlato je v letu 2022 pomembna strateška naložba

21.07. 2022

Tako v naših mislih kot v realnosti, je zlato posebej dragoceno kot svetovni hranilec vrednosti in menjalno sredstvo.

Geopolitične motnje in tveganja, povezana s strogimi sankcijami Zahoda proti Rusiji, so trgovce in vlagatelje prisilile v varnejše naložbe, med katerimi je tudi zlato. Vrednost te plemenite kovine je od začetka leta dosegla 1466 funtov za unčo (31,1035 grama) in se tako povečala za 7,5 %.

Čeprav je v svetovnem gospodarstvu količina zlata omejena, je večje povpraševanje po tej plemeniti kovini povzročilo rast borznih cen. Zlato bo po pričakovanjih leta 2022 ustvarilo precejšnje donose, saj velja za učinkovito varovalko pred večjimi geopolitičnimi in gospodarskimi motnjami.

Zakaj industrija zlata raste?

V času globalnih političnih spopadov in trenj se povpraševanje po zlatu običajno poveča, denar se v nemirnih časih razvrednoti, kriptovalute postanejo nestabilne, delnice podjetij pa izgubijo vrednost. Takšne razmere vlagatelje obrnejo k zlatu, sredstvu, ki dolgoročno raste in se ne spreminja.

Petletna korelacija med indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI) in cenami zlata je 0,79, kar predstavlja stabilno dolgoročno razmerje. Ob naraščanju inflacije bodo višje tudi cene zlata, po vsem svetu pa se bo povečalo tudi število zlatokopov.

Trenutno so med najbolj zanimivimi naložbami:

  • ETF VanEck Gold Miners (GDX.US)

Ta indeks predstavlja več kot 50 podjetij iz 9 različnih držav, med katerimi je 5 največjih podjetij: Franco-Nevada Corporation, Newmont Corporation, Agnico Eagle Mines Limited, Barrick Gold Corporation, in Wheaton Precious Metals Corp.

Podjetje ima po ocenah 20-odstotni potencial rasti v naslednjih 12 mesecih.

  • Wheaton Precious Metals Corp. (WPM.US)

Portfelj Wheaton Precious Metals Corp. trenutno vključuje 12 projektov v razvoju in 24 aktivnih rudnikov.

Multinacionalna družba za pretakanje, ki je specializirana za plemenite kovine, kot so zlato, srebro in paladij, ustvarja prihodek ob naraščajočih cenah kovin in je zato privlačnejša od drugih rudarskih podjetij.

  • Rudarska družba Hecla (HL.US)

Družba Hecla Mining se ukvarja s pridobivanjem in razvojem rudnikov ter prodaja zlato, srebro, svinec in cink. V zadnjih nekaj letih je podjetje pridobilo velike zaloge zlata in srebra, kar bo kmalu pridobilo pozornost vlagateljev.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.