DOMOV > NOVICE > Zlati kovanci z najvišjo čistino
Zlati kovanci z najvišjo čistino

Zlati kovanci z najvišjo čistino

17.08. 2023

Ali ste vedeli, da imajo zlati kovanci enake teže lahko različno čistino? Morda boste presenečeni, ko boste ugotovili, kako visoko čistino imajo nekateri zlati kovanci. Zato bomo podrobneje raziskali prednosti pri nakupu zlatih kovancev različnih čistin ter nekatere zanimive fizikalne in vizualne lastnosti, značilne za zlate kovance različnih čistin.  

Zlato je ena najbolj priljubljenih plemenitih kovin in se že stoletja uporablja za izdelavo kovancev.  Najčistejši zlati kovanci so 24-karatni, kar pomeni, da so sestavljeni iz 100 % čistega zlata. Vendar pa so ti kovanci tudi zelo redki in dragi. Večina zlatih kovancev je 22-karatnih, kar pomeni, da imajo 91,6 % čistine, preostalih 8,4 % pa predstavlja drugo kovino, najpogosteje baker ali srebro.

24-karatne zlate kovance pogosto uporabljajo draguljarji za izdelavo nakita, saj so zelo odporni na oksidacijo in korozijo. Vendar pa so tudi zelo mehki in se lahko zlahka poškodujejo, zato niso primerni za vsakodnevno uporabo.

22-karatni zlati kovanci so v primerjavi s 24-karatnimi bolj trdi in so zato primernejši za vsakodnevno uporabo, vendar pa niso tako odporni na oksidacijo in korozijo kot 24-karatni.

Poleg 22-karatnih in 24-karatnih zlatih kovancev, poznamo tudi 18-karatne, 14-karatne in 10-karatne zlate kovance. 18-karatni kovanci vsebujejo 75 % čistega zlata, 14-karatni kovanci 58,3 % čistega zlata in 10-karatni kovanci le 41,7 % čistega zlata. Manj karatni kovanci so cenejši, vendar tudi manj odporni na oksidacijo in korozijo.  


6 zlatih kovancev z najvišjo čistino

1. Kanadski Javorjev list

2. Ameriški Bizon

3. Avstrijski Dunajski filharmoniki – najbolj priljubljeni evropski naložbeni zlati kovanci

4. Britanski zlati kovanec Britanija

5. Avstralski Kenguru

6. Kitajski zlati kovanec Panda  

Zlato je plemenita kovina, ki se že stoletja uporablja za izdelavo nakita, kovancev in drugih predmetov. Priljubljeno je zaradi svoje lepote, trdnosti in odpornosti na korozijo in je  tudi zelo redko in dragoceno, kar mu daje dodaten pridih plemenitosti. V preteklosti je bilo uporabljeno kot valutna rezerva, ki jo je v današnjih časih prevzel ameriški dolar. Kljub temu je zlato še vedno priljubljeno kot investicijsko sredstvo, saj zagotavlja zaščito pred inflacijo in drugimi gospodarskimi tveganji. Priljubljeno je tudi kot nakit, ki izraža simbol bogastva, prestiža in stila, uporablja pa se tudi za izdelavo drugih predmetov, kot so ure, nakit in umetniški predmeti.

Preden se odločite za naložbo v zlate kovance, je pomembno, da pridobite ustrezne informacije o čistini zlatega kovanca, ki ga želite kupiti. Prav tako je pomembno, da se za nakup zlatih kovancev obrnete na zaupanja vrednega trgovca: naložbo v zlate kovance lahko opravite v naši spletni trgovini, ali pa kontaktirate naše naložbene svetovalce.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.