DOMOV > NOVICE > Zlati in srebrni kovanci: postopki ravnanja in shranjevanja
Zlati in srebrni kovanci: postopki ravnanja in shranjevanja

Zlati in srebrni kovanci: postopki ravnanja in shranjevanja

10.11. 2023

Poznate pravilne postopke ravnanja in shranjevanja vaše naložbe v zlato ali srebro? Plemenite kovine postajajo ena najbolj priljubljenih možnosti za investicije, ki privablja mnoge nove zbiratelje, kupce in investitorje. V nadaljevanju preverite pravilne postopke ravnanja, shranjevanja in varnostne ukrepe, ki jih je treba upoštevati pri hranjenju zlatih in srebrnih kovancev. Zlato in srebro obstajata v različnih oblikah z različnimi stopnjami čistine. Najpogostejše oblike, ki jih lahko prevzameta, so kovanci, palice in ploščice. Palice so ekonomična izbira, ko gre za nakup večjih količin, priljubljene pa so pri večjih naložbenih portfeljih in v različnih industrijah, ki uporabljajo plemenite kovine. Okrogle ploščice in priljubljene replike starih oblik kovancev imajo običajno visoko čistino zlata in srebra, proizvedenega s strani zasebnih kovnic z vsega sveta.


Shranjevanje čistega srebra in zlata

Čisto zlato ima edinstveno kemijsko lastnost, ki mu omogoča visoko stopnjo prilagodljivosti oblike. Zaradi tega so zlati kovanci, palice in okrogle ploščice s stopnjo čistosti .999+ občutljivi na odrgnine, praske in ukrivljanje, če nismo previdni. Da bi se temu izognili, mnogi zbiratelji in investitorji poskrbijo za različne možnosti shranjevanja. Ena bolj priljubljenih možnosti je cevasta ovojnica, v katero so zaviti kovanci neposredno iz kovnice.

Druga možnost so akrilne kapsule za kovance, ki so namenjene shranjevanju posameznega kovanca. Nekatere različice cevastih ovojnic imajo dovolj velik premer, da lahko vanje shranite kovance skupaj z akrilno kapsulo, kar zagotavlja dvojno zaščito in je najvarnejši način za shranjevanje kovancev. Čisto srebro v svoji najčistejši obliki je bolj trpežno kot zlato, vendar je za razliko od zlata, občutljivo na bledenje barve, obarvanje zaradi oksidacije in pojav belih pikic. Obarvanje se z lahkoto pojavi pri čistem srebru, ki nastane zaradi kemičnih reakcij. Srebro najpogosteje potemni v stiku z vodo, visoko temperaturo ali kombinacijo vročega in vlažnega zraka, zaradi česar lahko barvo spremeni v sivo ali celo črnkasto. Vrednost kovine dejansko ohranja teža plemenite kovine, zato estetika nima tako velikega vpliva na samo vrednost kovanca.


Pravilno ravnanje z zlatom in srebrom

Preverite, kaj morate upoštevati pri ravnanju in shranjevanju kovancev:

• S kovanci ravnajte previdno

• Kovancev se dotikajte samo s 100-odstotnimi bombažnimi rokavicami, da preprečite prenos naravnih olj ali tujih delcev na čisto kovino.

• Hranite bombažne rokavice na mestu brez prahu in vlage.

• Ne izpostavljajte kovancev kemikalijam, vodi ali prahu.

• Ne odstranjujte kovancev iz originalne embalaže kovnice, kot so cevaste ovojnice, kapsule ali predstavitveni etuiji.

• Shranjujte svoje kovance v varnem sefu, trezorju ali na skritem mestu.

• Uporabljajte razvlažilce in silikagel, da zmanjšate možnost za nastanek vlage.

• Ob nakupu kovanca poskrbite za akrilno ohišje, kot so kapsule za kovance, cevaste ovojnice za kovance ter ovitki.


Mnogi kovanci so zbirateljski. Nekateri imajo umetniška dela znanih umetnikov, kot na primer ameriški orel, na voljo pa so v različnih velikostih. Če vas zanima nakup plemenitih kovin, obiščite našo spletno stran, kjer boste našli široko ponudbo kovancev in palic.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.