DOMOV > NOVICE > Zakaj pričeti z naložbami v plemenite kovine?
Zakaj pričeti z naložbami v plemenite kovine?

Zakaj pričeti z naložbami v plemenite kovine?

05.01. 2024

Plemenite kovine so že od nekdaj privlačne za vlagatelje, ki iščejo varno in stabilno naložbo, ki ohranja ali celo povečuje svojo vrednost v času krize, inflacije in negotovosti. Med plemenitimi kovinami sta najbolj znana zlato in srebro, vendar obstajajo tudi druge, ki ponujajo zanimive priložnosti za leto 2024.

V nadaljevanju bomo predstavili nekatere prednosti in izzive naložb v plemenite kovine.  


Naložbe v plemenite kovine imajo več prednosti, ki jih ločijo od drugih vrst naložb, kot so delnice, obveznice, nepremičnine ali kriptovalute. Nekatere od teh prednosti so:   - Redkost: Plemenite kovine so omejene v količini in težko dostopne, kar jim daje visoko vrednost in odpornost na inflacijo. Na primer, zlato je približno 1500-krat redkejše od železa, srebro pa 2500-krat redkejše od bakra.  

- Trajnost: Plemenite kovine so odporne na korozijo, oksidacijo in obrabo, kar jim omogoča, da ohranijo svojo kakovost in privlačnost skozi čas. Zlato je kemijsko najbolj inertna kovina, ki se ne reagira z nobeno drugo snovjo.  

- Univerzalnost: Plemenite kovine so sprejete in cenjene po vsem svetu, kar jim daje visoko likvidnost in prenosljivost. Zlato je bilo uporabljeno kot denar in rezerva vrednosti že več tisoč let v različnih kulturah in civilizacijah.  

- Diverzifikacija: Plemenite kovine so pogosto obratno korelirane z drugimi naložbenimi razredi, kar pomeni, da se njihova vrednost giblje v nasprotni smeri od trga. To lahko pomaga zmanjšati tveganje in izboljšati donos portfelja. V času gospodarske recesije ali geopolitične napetosti se vrednost plemenitih kovin običajno poveča, medtem ko se vrednost delnic in obveznic zmanjša.  


Izzivi naložb v plemenite kovine  

Naložbe v plemenite kovine pa niso brez izzivov, ki jih je treba upoštevati pred odločitvijo. Nekateri od teh izzivov so:  

- Volatilnost: plemenite kovine so podvržene velikim nihanjem cen, ki so odvisna od ponudbe in povpraševanja, špekulacij, sentimenta in drugih dejavnikov. To lahko prinese velike dobičke, pa tudi velike izgube. Na primer, cena zlata je v letu 2020 dosegla rekordno raven nad 1800 evrov za unčo, v letu 2021 pa je padla pod 1500 evrov.  

- Stroški: Plemenite kovine zahtevajo dodatne stroške, ki lahko zmanjšajo njihov neto donos. Ti stroški vključujejo provizije, dajatve, skladiščenje, zavarovanje, prevoz in varnost.  

- Regulacija: Plemenite kovine so predmet različnih zakonov in predpisov, ki lahko omejujejo ali spreminjajo njihovo uporabo, trgovanje in lastništvo. Ti zakoni in predpisi se lahko razlikujejo od države do države in se lahko spreminjajo s časom.  


Naložbe v plemenite kovine zahtevajo dobro poznavanje trga, tveganj in priložnosti, ter ustrezno strategijo in cilje. Vlagatelji, ki se odločijo za naložbe v plemenite kovine, lahko pričakujejo stabilno in dolgoročno vrednost svojega premoženja, ki je neodvisna od drugih naložbenih razredov.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.