DOMOV > NOVICE > Zakaj je zlatnik Zlata panda ikona med zbiratelji
Zakaj je zlatnik Zlata panda ikona med zbiratelji

Zakaj je zlatnik Zlata panda ikona med zbiratelji

21.02. 2024

Zlata panda, uradno znana kot kitajska zlata panda, je ena izmed najbolj cenjenih kovancev med numizmatiki in zbiratelji po vsem svetu. Prvič kovan leta 1982 s strani Ljudske republike Kitajske, je ta kovanec zaradi svoje edinstvenosti in zgodovinske vrednosti hitro pridobil na popularnosti.  

Prvotna izdaja iz leta 1982 je vključevala 16.000 eno-unčnih kovancev, ki so bili razprodani v nekaj mesecih. To je bilo začetno dejanje za serijo, ki je še danes predmet velikega zanimanja.  

Posebnost zlate pande je v njenem dizajnu. Vsako leto namreč prikazuje drugačen motiv pande, simbol Kitajske. To je bil prvi zlatnik na svetu, ki je vsako leto spreminjal svoj dizajn, zaradi česar je postal še bolj privlačen za zbiratelje. Tradicija, ki se je začela leta 1982, je doživela kratko prekinitev v leta 2001 in 2002, a je bila zaradi javnega pritiska hitro obnovljena.  

Načrt za kovanec je prvotno zasnoval umetnik Chen Jian iz Šanghaja. Na sprednji strani vsakega kovanca je prikazan motiv templja Nebesa v Pekingu, ki ga obdaja napis "Zhonghua Renmin Gongheguo" (Ljudska republika Kitajska).  

V zgodovini zlate pande je prišlo do več zanimivih inovacij. Leta 1995 je bila na kovancih prvič uporabljena tehnika matiranja, ki je dodala dodatno dimenzijo njihovemu izgledu. Poleg standardnih velikosti so bili izdani tudi nekateri večji zbirateljski kovanci, med drugim 12-unčni kovanci leta 1984 in celo 5-kilogramski kovanci leta 1991, ki so bili na voljo samo v dokazani kakovosti.  

Za razliko od večine drugih kovancev, večina zlatih pand nima oznake kovnice, kar dodaja skrivnostnost njihovemu poreklu. Kljub temu je znano, da so bili kovanci izdelani v treh različnih kovnicah: v Šanghaju, Šenjangu in Shenzhen Guobao. Majhne razlike v dizajnu, kot je velikost datuma, lahko razkrijejo, v kateri kovnici je bil kovanec izdelan.   Zlata panda ni samo investicijski zlatnik, temveč ima tudi zbirateljsko vrednost, ki pogosto presega njegovo osnovno vrednost. Do leta 2022 je bil komplet standardnih denominacij zlatih pand v BU (brilliant uncirculated) kakovosti vreden približno 3.266 dolarjev po talni vrednosti, medtem ko je bila  vrednost v MS 69 (mint state) ocenjena na približno 4.625 dolarjev, kar predstavlja 41,6-odstotno premijo. To je precej višje od večine standardnih investicijskih kovancev.  

Vse te značilnosti - spreminjanje dizajna, visokokakovostna izdelava, omejene izdaje in raznolikost velikosti - so zlato pando postavile v sam vrh numizmatike. Njena vrednost ni le v njenem materialu, temveč tudi v zgodovini, umetnosti in kulturi, ki jo predstavlja. Vsak kovanec nosi del zgodbe o Kitajski, njenem narodnem simbolu pandi in spretnostih njenih kovnic.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.