DOMOV > NOVICE > Zakaj je srebro vse bolj priljubljena plemenita kovina?
Zakaj je srebro vse bolj priljubljena plemenita kovina?

Zakaj je srebro vse bolj priljubljena plemenita kovina?

15.07. 2022

Srebro že 5000 let velja za dragocen element in se že dolgo ne uporablja več kot samo nakit. Leta 700 pr.n.št. je bil prvič uporabljen kot valuta, od takrat pa je imel pomembno vlogo trgovske kovine v skoraj vsaki starodavni in moderni kulturi. Srebro je dolgo časa veljalo kot hranilec vrednosti, vse od drahme starih Grkov z vsebnostjo osmine unče srebra, do rimskega denarija in britanskega funta šterlinga, ki je označeval določeno težo elementa.

Svojo vrednost je obdržal vse do danes in si prislužil mesto v portfeljih številnih različnih vrst vlagateljev in je priznano kot plemenita kovina. Zaradi svoje uporabnosti pa je nepogrešljiv tudi v tehnološki industriji. Uporablja se pri izdelavi katalizatorjev, ogledal, kovinske konstrukcije, kovinskih ležajev in baterij ter zlitin, saj je izjemno električno in toplotno prevodno.

V lanskem letu se je povpraševanje po srebru okrepilo za 19 odstotkov v primerjavi z letom 2020, saj se je industrijska proizvodnja kljub globalnim logističnim izzivom povečala za 9 odstotkov. To povečanje je odražalo učinke ponovnega zagona industrijskih obratov in ponovnega odpiranja podjetij, saj so gospodarstva začela okrevati po COVID-u. Drugi dejavniki so se nanašali še na zahteve domačega gospodarstva, okrepljeno povpraševanje po potrošniški elektroniki, naložbe v infrastrukturo 5G, ustvarjanje zalog v oskrbovalni verigi in naraščajočo porabo srebra v zelenem gospodarstvu. Tako so se povečale naložbe v srebro, saj je bila cena ugodna.

Zlato je sicer vedno veljalo za bolj cenjeno in dražjo kovino, vendar je srebru skozi zgodovino uspelo ohranjati stabilno in visoko vrednost, zato se tudi vse več ljudi odloča za nakup naložbenega srebra in ne le zlata. Izbira med zlatom ali srebrom je stvar osebne preference, zato je težko oceniti, katera kovina je na splošno bolj priljubljena.

Obrnite se na naše izkušene osebne finančne svetovalce, ki vam bodo pomagali k pravi odločitvi za naložbo v plemenite kovine.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.