DOMOV > NOVICE > Srebrni kovanci z vsega sveta
Srebrni kovanci z vsega sveta

Srebrni kovanci z vsega sveta

11.12. 2023

Srebro ni priljubljeno le med posamezniki, ampak ga kupujejo tudi države z vsega sveta. Državne kovnice izdelujejo nekatere najkakovostnejše in najbolje izdelane srebrne žlahtne kovine, ki so na voljo. Med kovnicami, ki proizvedejo največ kovancev po prostornini, so Mint Združenih držav Amerike, Royal Mint, Royal Canadian Mint, Perth Mint, South African Mint in Austrian Mint. To pa je le del držav, ki izdajajo naložbene kovance iz srebra.  


Kovanci so pogosto bolj zaželeni od palic, ker jih monetarno podpira izdajateljska država. So tudi zelo težko ponarejeni in imajo numizmatično vrednost, ki lahko dvigne vrednost kovanca nad tržno ceno srebra.  


Žlahtni kovanci se tudi lahko shranjujejo v originalnih ceveh in škatlah kovnice. Razen redkih izjem, srebrni kovanci običajno prihajajo iz kovnice zapakirani v trdne škatle, ki tehtajo 500 trojskih unč. Kovanci so dodatno zaščiteni in so razporejeni v zvitkih po 20 ali 25.  


Poznamo nekatere najbolj priljubljene srebrne kovance:  

Ameriški srebrni orel: Na voljo je samo v velikosti 1 trojske unče in je med najbolj priljubljenimi (a tudi dražjimi) srebrnimi kovanci na trgu. Proizvodnja se je začela leta 1986 skupaj z zlatim nasprotnikom. Ameriški srebrni orel ostaja eden najbolj prepoznavnih srebrnih kovancev, ki jih proizvaja kovnica Združenih držav Amerike.  

Britanski srebrni kovanec Britannia: Prestižni kovanec Združenega kraljestva, ki je bil prvotno kovan v .958 Ag do leta 2012. Čeprav je količina kovancev nižja od ameriških in kanadskih konkurentov, so spremembe v oblikovanju in nizke premije odlične prednosti. Pred kratkim je Royal Mint začel proizvajati tudi druge serije kovancev, kot so Landmark Silver, Royal Arms in Silver Queen’s Beast. Trenutno so na voljo v velikosti 1 unče 999+ Fine Silver.  

Kanadski srebrni javorov list: Za razliko od ameriškega srebrnega orla, se oblika nekoliko spreminja, saj ima različne oznake in radialne varnostne vzorce. Proizvodnja teh kovancev teče že od leta 1988, ko je bila količina kovanja te fine srebrne žlahtnine približno 1,5 milijona. Leta 2014 je Royal Canadian Mint skoval več kot 29 milijonov srebrnih javorovih listov v .9999 finem srebru. Ti kovanci so na voljo v velikosti 1 trojske unče srebra.  

Avstralski srebrni kenguru: Kovanec kenguru je najbolj priljubljen avstralski žlahtni kovanec.

Mehiški srebrni Libertad: Ti kovanci imajo edinstven in veliko večji premer kot standardni kovanci. To so lepi naložbeni kovanci, ki jih hranijo in zbirajo mnogi vlagatelji. Zvitek teh kovancev je dobrodošel dodatek k vsaki srebrni zbirki. Avstrijski srebrni filharmoniki: Ta kovanec je še en izdelek iz zgodovinske dunajske kovnice, ki kuje kovance na tem območju že več kot 800 let. Slavi lep orkester, ki igra na dunajski filharmoniji. Ta kovanec je eden najbolj znanih in najbolj kovanih kovancev v Evropi. Ti kovanci se množično proizvajajo za naložbene namene z letnimi količinami kovanja, ki presegajo 1.000.000.  

Južnoafriški srebrni Krugerrand: Zlata različica južnoafriškega kovanca Krugerrand se proizvaja že več kot 50 let. Leta 2017 so v partnerstvu z Rand Refinery izdali tudi srebrno različico Krugerranda.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.