DOMOV > NOVICE > Sedem dobrih razlogov za naložbo v zlato
Sedem dobrih razlogov za naložbo v zlato

Sedem dobrih razlogov za naložbo v zlato

17.10. 2022

Zlato je trenutno najbolj pametna naložba, kot kadarkoli prej. Predstavljamo vam 7 dobrih razlogov za odločitev v naložbo v zlato:  


1. Zlato je dolgotrajno varno zatočišče

Kot oblika denarja je zlato edina oblika, ki ni bila uničena že 5000 let. Zlato je v preteklih tisočletjih postalo blago in hranilec vrednosti, njegovo varno zatočišče pa opredeljujemo kot naložbo, pri kateri se vrednost v primeru finančne krize ohrani, mogoče celo poveča. Zlato lahko jemljemo kot sredstvo za ohranjanje varne finančne prihodnosti.  


2. Zlato je sredstvo za razpršitev portfelja

Poznate izraz "Ne bi smeli dati vseh jajc v eno košarico"? Izbrati moramo naložbe, ki omogočajo dobro razpršenost sredstev. Zlato je bilo v preteklosti negativno povezano z delnicami in drugimi finančnimi inštrumenti. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in med krizo 2008 pa je cena zlata zelo naraščala, medtem ko so bile delnice na dosti nižji ravni. Naložba v fizično zlato vas pa bo zaščitila pred inflacijo in vam hkrati zagotovila ohranitev kupne moči, ter ublažila nihanja menjalnih tečajev.  


3. Zlato je prava alternativa papirnatemu denarju

Zlato ne izgublja svoje vrednost, kar ne velja pri papirnatih valutah. Le-te so stare le nekaj desetletij in postopoma izgubljajo svojo vrednost zaradi inflacije in drugih gospodarskih dejavnikov.  


4. Zlato je stabilno sredstvo z nizko stopnjo nestanovitnosti

Dolgoročna stabilnost zlata je glavno načelo tovrstne naložbe. Naj se zgodijo še tako velike spremembe po svetu ali v tehnologiji, bomo z zlatom še vedno lahko kupovali različne surovine. Zlato je proti večini posameznih vrst blaga in splošnih blagovnih indeksov bolj stanovitno. Enako je zlato bolj stabilno kot delnice, posamezne delnice ali delnice industrijskih sektorjev.  


5. Cena zlata je še vedno podcenjena

Razlog za visoko vrednost zlata je njegova redkost, v naslednjih letih pa bo postalo zlato še redkejše. Proračunska sredstva za raziskovanje se nenehno zmanjšujejo, odkritij je vse manj in vključujejo manj bogata nahajališča kot v preteklosti.  


6. Zlato nima dolga

Finančne naložbe, ki so nam na voljo, so pravzaprav obveznosti – dolg – nekoga drugega. Obveznice so načeloma dolg izdajatelja, države ali podjetja, ki lahko ne poravna svojih obveznosti. Tekoči račun, ki ga imate, je obveznost vaše banke in celo 50 everski bankovec je obveznost Evropske centralne banke. Naložba sredstev v zlato ni obveznost od nikogar, na vrednost zlata pa nadzorni organ ne more vplivati. To je tudi eden glavnih razlogov, ki centralne banke sili, da večajo svoje zlate rezerve.  


7. Svetovno povpraševanje po zlatu narašča Upoštevati je potrebno še eno pomembno dejstvo:  naraščajoče povpraševanje po zlatu. Svetovni svet za zlato in podatki, ki jih prikazujejo, kažejo na to, da se povpraševanje po zlatu in srebru iz leta v leto povečuje, tako pri vlagateljih kot v različnih industrijah.


Daleč največja trga sta indijski trg in kitajski trg, vsaj po obsegu nakupov zlatega nakita. Skupaj predstavljata več kot 50 % trenutnega svetovnega povpraševanja. V indijski kulturi ima zlato osrednjo vlogo in velja za hranilnik vrednosti, simbol bogastva in statusa ter temeljni del številnih obredov.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.