DOMOV > NOVICE > Razlike v naložbi med zlatom in platino
Razlike v naložbi med zlatom in platino

Razlike v naložbi med zlatom in platino

22.12. 2023

Cene zlata in platine se gibljejo različno, zato je pomembno, da razumete naravo obeh trgov, preden se odločite za naložbo. Nekaterim vlagateljem veliko pomenita stabilnost in dolgoročno vlaganje. V tem primeru je verjetno boljša možnost zlato. Zlato ima dolgo zgodovino naraščajoče vrednosti, ki pogosto naraste med gospodarskimi padci. Po drugi strani pa se platina običajno bolje obnese v času gospodarske rasti.


Nestanovitnost  

Večina dragih kovin doživlja določeno stopnjo nestanovitnosti, vendar je zlato običajno veliko manj nestanovitno kot platina. Zakaj?  

Zlato ima veliko tržno kapitalizacijo, kar pomaga pri stabilizaciji cene. Poleg tega zlato že tradicionalno velja kot hranilec vrednosti. Čeprav ga uporabljamo tudi v industrijske namene, ga mnogi vlagatelji in celo države hranijo zgolj zaradi varovanja premoženja.   Platina pa doživlja precejšnjo nestanovitnost. To je večinoma posledica nihanj ponudbe in povpraševanja. Ker je glavna uporaba platine za industrijske namene, spremembe v proizvodnem povpraševanju lahko močno vplivajo na ceno. Poleg tega je ponudba platine ranljiva za spremembe, saj je nahajališč platine precej manj v primerjavi z zlatom.  

Trenutno je 73 % pridobljene platine proizvedene v Južni Afriki. Trajno pomanjkanje električne energije v regiji bi verjetno vplivalo na proizvodnjo v prihodnosti, kar bi povzročilo primanjkljaj ponudbe. Tudi Rusija, ki proizvaja še dodatnih 8 % platine, ne more zagotoviti svojih ciljev za prihodnja leta.  

Nestanovitnost ni slaba stvar, saj lahko sproži povečanje cen. Vendar pa je pomembno, da uravnotežite svoj portfelj z vključitvijo sredstev z različnimi stopnjami nestanovitnosti.  

Ker imata zlato in platina različne stopnje nestanovitnosti, se dobro dopolnjujeta. Platina daje več prostora za srednjeročne dobičke, medtem ko zlato lahko varuje vaše celotno premoženje na dolgi rok.  


Industrijsko povpraševanje  

Kot ste morda uganili, je industrijsko povpraševanje po platini višje kot po zlatu. Čeprav se platina uporablja tudi v industriji nakita, je prava “zvezda” v elektronski industriji. Industrijsko povpraševanje po platini je velik gonilnik cen.  

Ko trgi padajo in je gospodarska dejavnost na najnižji ravni, se cene dragih kovin, ki se uporabljajo predvsem za industrijske namene, običajno znižajo. Hkrati pa se vrednost zlata, ki je že dolgo varno zatočišče, običajno poveča.  

Če imate v svojem portfelju obe dragi kovini, ste lahko brez skrbi za svoje premoženje, ne glede na okoliščine.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.