DOMOV > NOVICE > Razlike med naložbo v zlato in kriptovalute
Razlike med naložbo v zlato in kriptovalute

Razlike med naložbo v zlato in kriptovalute

26.09. 2022

Kriptovalute, predvsem Bitcoin, ki je pogosto označen kot "digitalno zlato", naj bi bile pri današnji mlajši generaciji bolj priljubljene kot samo zlato. Po drugi strani pa zlato predstavlja čustveno, kulturno in gospodarsko usmerjeno naložbo.   

Po podatkih Svetovnega sveta za zlato ima zlato trdno finančno vrednost, kar je tudi razlog, da to plemenito kovino kupujejo ljudje po vsem svetu. Na nakup zlata pogosto vplivajo številni družbeno-kulturni dejavniki, lokalne tržne razmere in širši makroekonomski dejavniki.  

Zaradi raznolike uporabe zlata, bodisi pri izdelavi nakita, proizvodnji tehnologije ali s strani centralnih bank in vlagateljev, so v različnih obdobjih gospodarskih ciklov pomembni različni sektorji trga zlata.

Ta raznolikost povpraševanja in samo-regulacijska narava trga zlata utrjujeta lastnosti zlata kot naložbenega sredstva.   Katera naložba je boljša, je odvisno od vaše tolerance do tveganja, naložbenih ciljev, strategije in dejstva, koliko izgube ste pripravljeni prenesti. Če želite špekulirati in se pridružiti navdušenju nad kriptovalutami, razmislite o nakupu Bitcoina.  

Bitcoin je mlada vrsta naložbe, medtem ko zlato že tisočletja prevladuje v gospodarstvih in na trgih kot sredstvo menjave in hrambe premoženja. Zlato je sredstvo, ki ohranja vrednost skozi daljša obdobja in se uporablja za varovanje pred padci na trgu. V ciklu nizkih in negativnih realnih obrestnih mer ter kot varovalo pred gospodarsko, makro in geopolitično negotovostjo, je zlato neprekosljivo sredstvo, nepogrešljivo pri razpršitvi portfelja in ohranjanju premoženja.  

Zlato je letošnje leto pričelo zelo dobro, saj je doseglo boljše rezultate od obveznic in delnic, medtem ko so previdni vlagatelji iskali varne prostore za shranjevanje denarja na trgu. Zaradi napetosti med Rusijo in Ukrajino, zaskrbljenosti, da bi višje obrestne mere v ZDA lahko upočasnile rast (strah pred recesijo), in možnosti napake v denarni politiki, ki bi jo lahko povzročila inflacija, je zlato ponovno pridobilo svoj sijaj.  

Razmerje med zlatom in inflacijsko prilagojenimi "realnimi" obrestnimi merami je zaradi zaskrbljenosti glede gospodarskih obetov in naraščajočih cen začelo slabeti. Običajno so realne obrestne mere negativno povezane z zlatom. Razlog za to je, da višje obrestne mere zmanjšujejo privlačnost neobrestovanih sredstev, kot je zlato. Vendar letos ni bilo tako. Ob zvišanju realnih obrestnih mer je cena zlata ostala odporna na spremembe.  

Razmišljate o naložbi v zlato?


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.