DOMOV > NOVICE > Različne vrste uporabe plemenitih kovin
Različne vrste uporabe plemenitih kovin

Različne vrste uporabe plemenitih kovin

22.05. 2023

Preden so se pojavile današnje denarne valute, so se za trgovanje uporabljale plemenite kovine, kot so zlato, srebro, platina itd.  Trgovanje s plemenitimi kovinami se je pričelo že v bronasti dobi, saj zgodovinski dokazi kažejo, da so se zlati kovanci uporabljali že v času egiptovske vladavine v 3. tisočletju pred našim štetjem. Medeninasti kovanci naj bi se pojavili v 11. stoletju pred našim štetjem na Kitajskem v različnih oblikah.  

Plemenite kovine, kot so zlato, srebro in platina, so imele pomembno vlogo v zgodovini človeštva. Tu so nekatere od njihovih najpomembnejših uporab:  

Premoženje: Plemenite kovine so v zgodovini predstavljale obliko premoženja za nakup blaga in storitev, pri tem pa sta bila najbolj priljubljena zlato in srebro.  

Nakit in okrasni predmeti: Plemenite kovine so se uporabljale tudi za izdelavo nakita in okrasnih predmetov. Zlato, srebro in platina so bili dragoceni materiali, ki so jih uporabljali za izdelavo zapestnic, prstanov, uhanih, ogrlic in drugih draguljev.  

Umetnost in arhitektura: Plemenite kovine so imele pomembno vlogo v umetnosti in arhitekturi. Zlato in srebro so uporabljali za izdelavo dekorativnih elementov v palačah, templjih, cerkvah in drugih arhitekturnih spomenikih.  

 

Plemenite kovine kot redke in dragocene naložbe  

Plemenite kovine so dandanes redke kovine z visoko vrednostjo. Najbolj priljubljene plemenite kovine, kot sta zlato in srebro, je mogoče preprosto kupiti v fizični obliki – kovanci in palice, ali z nakupom ETF investicijskih skladov. Novo odkriti viri plemenitih kovin lahko vplivajo na znižanje cene, medtem ko nenadno povečano povpraševanje po določeni plemeniti kovini vpliva na zvišanje cene.  


Varovanje premoženja  

Ob nestanovitosti gospodarskega trga in valut postanejo plemenite kovine privlačno sredstvo za zaščito naložb, saj ohranjajo svojo vrednost v času gospodarskih kriz in inflacij. Plemenite kovine so tudi privlačna naložba za dolgoročno shranjevanje premoženja, saj so njihove zaloge omejene, kar pomeni, da njihova vrednost postopoma raste.  

Za učinkovito naložbo v plemenite kovine se obrnite na naše svetovalce.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.