DOMOV > NOVICE > Različne vrste srebra v Evropi
Različne vrste srebra v Evropi

Različne vrste srebra v Evropi

07.08. 2023

Srebro je skozi stoletja prevzelo različne oblike uporabe - od kovancev, nakita in investicijskega srebra do sodobnejših načinov uporabe, kot na primer pri proizvodnji energije, medicinski diagnostiki in zdravljenju okužb.

Obstajajo različne vrste srebrnih zlitin, saj je srebro samo po sebi mehka in upogljiva kovina. Hkrati pa ni mogoče najti ali proizvesti srebra s 100 % čistino, zato je splošno znano, da je "čisto srebro"  99 %  oz. čistine 999. V tej, skoraj čisti obliki, je srebro manj upogljivo in bolj dragoceno, vendar je hkrati bolj nagnjeno k obrabi in težavam z vzdržljivostjo.

Z mešanjem srebra z drugimi kovinami srebro postane močnejše in bolj uporabno za določene namene. Najpogosteje se kot dodatna kovina uporablja baker, a se uporabljajo tudi druge primesi, kot je srebro Argentium Sterling, ki izboljšuje moč kovine in jo naredi bolj odporno proti upogljivosti.  

Podrobneje si oglejmo vrste srebra v Evropi:

Britansko srebro -  čistina 958

Britansko srebro ima zanimivo zgodovino, saj izvira iz angleške državljanske vojne med letoma 1642 in 1651. Med vojno so veliko angleškega srebra stopili, da bi lahko plačali vojake. Praksa taljenja srebra in s tem pomanjkanje srebra se je nadaljevala desetletja, dokler leta 1697 William III ni prepovedal taljenja Sterling srebra (92,5 % čistina) in uvedel nov standard 95,8 % čistine za vse nove srebrne predmete, ki so bili ustvarjeni. Novi standard je olajšal izdelavo predmetov iz srebra in olajšal izvoz. Britansko srebro je postalo bolj primerljivo s trgovalnimi standardi po Evropi.  


Prvo francosko standardno srebro - čistina 950

Francija ima dva standarda srebra: prvo francosko standardno srebro, ki ima 95 % čistine, in standard z 80 % čistino. Od leta 1797 sta oba francoska standarda, poleg številk 1 ali 2, označena z glavo Minerve, rimske boginje umetnosti, rokodelstva, poklicev in vojne.  


Skandinavsko srebro - čistina: 925

Čeprav so bili Vikingi znani po veliki želji po srebru že več kot tisoč let nazaj, ima sodobno skandinavsko srebro novejše korenine. Norveška je uvedla sistem označevanja srebra leta 1891, standard čistosti 830 pa je bil uporabljen leta 1892. Do leta 1920 se je standard posodobil na čistino 925. Danes še vedno obstajajo različni standardi čistine skandinavskega srebra, a najpogostejši je standard 925.  


Nemško srebro - čistina: 800 – 835

Nemško srebro je lahko bolj zapleteno za razumevanje, saj ima dva povsem različna pomena. Prave nemške srebrne zlitine so bile čistine običajno med 800 in 835. Druga oblika "nemškega srebra" pa sploh ne vsebuje srebra in je pravzaprav zlitina, znana kot nikljevo srebro, ki vsebuje 60 % bakra, 20 % niklja in 20 % cinka. Ta bolj dostopna in cenovno ugodnejša zlitina izvira iz Kitajske, naziv "srebro" pa so ji nadeli zaradi barve, ki spominja na srebro.

Konec 17. stoletja so Nemci začeli izboljševati zlitino. Ko je zlitina na osnovi bakra končno prišla v Anglijo, je dobila ime "nemško srebro". Danes se ta vrsta kovine pogosto uporablja v večini gospodinjstev, saj je močna, upogljiva in jo je možno enostavno prevleči s srebrom.  

Srebro je tudi priljubljena investicijska možnost, saj ima visoko tržno vrednost in ohranja svojo lepoto skozi čas. Za več informacij o naložbah v plemenite kovine se obrnite na naše strokovnjake, ki vam bodo pomagali izbrati najboljšo naložbo za vaše potrebe.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.