DOMOV > NOVICE > Različne vrste plemenitih kovin in njihovih naložb
Različne vrste plemenitih kovin in njihovih naložb

Različne vrste plemenitih kovin in njihovih naložb

27.03. 2023

Plemenite kovine so že tisočletja priznane kot pravo bogastvo in orodje za prenos vrednosti, zlasti zlato in srebro. Ker so redke in predrage, da bi delovale kot sodobne valute, se uporabljajo kot naložbeni instrumenti za zaščito pred inflacijo in gospodarskimi upadi. Plemenite kovine so kemični elementi iz skupine kovin, ki so v naravi redki.

Poleg tega so odporne proti koroziji in oksidaciji ter imajo visoko gospodarsko vrednost. Čeprav so se v preteklosti uporabljale kot plačilno sredstvo, se danes bolj obravnavajo kot naložbeni instrumenti ali surovine za industrijo. Izraz "plemenita kovina" sega vsaj do konca 14. stoletja in ima na različnih področjih in v različnih aplikacijah nekoliko drugačen pomen.  


Uporaba plemenitih kovin pri naložbah  

Poleg tega, da imajo plemenite kovine vlogo valute, imajo tudi številne druge načine uporabe. Spodaj so našteti nekateri najpogostejši sodobni načini uporabe plemenitih kovin:  

- nakit: zlato, srebro, platina, paladij

- elektronika: zlato, srebro, platina, rutenij

- medicina: zlato, srebro, platina, iridij

- sončna in jedrska energija: srebro

- fotografija: srebro

- avtomobilska industrija: platina, paladij, rodij, rutenij, osmij

- naftna industrija: platina, osmij  


Včasih je aluminij veljal za plemenito kovino, čeprav je dejansko eden najpogostejših kemijskih elementov na Zemlji. Razlog za to je bila njegova visoka cena v preteklosti, ki je bila posledica težavnega načina njegovega pridobivanja.  

Obstaja veliko industrijskega in naložbenega povpraševanja po plemenitih kovinah, zaradi česar so zelo zanimive za vlagatelje po vsem svetu. Vendar pa obstajajo tako prednosti kot slabosti naložb v plemenite kovine.


Zakaj vlagati v plemenite kovine?  

Dodatne prednostih naložb v plemenite kovine:  

- Zaščita kapitala pred inflacijo. To še posebej velja v času, ko so obrestne mere v številnih delih sveta ničelne ali negativne, centralne banke in vlade pa s svojimi programi spodbujanja gospodarstva povečujejo ponudbo denarja.


- Varovanje pred številnimi gospodarskimi in političnimi tveganji, kot so gospodarski zlom, vojaški in trgovinski konflikti, naravne nesreče, svetovne pandemije itd.


- Priložnosti za kapitalske dobičke, ko se cena plemenitih kovin poveča.


- Priložnosti za razpršitev portfelja sredstev, kot so delnice, obveznice, bančni depoziti itd. zaradi obratne ali pomanjkljive korelacije s temi sredstvi.


- Visoka likvidnost, kar pomeni, da lahko svojo naložbo hitro in enostavno kupite/prodate po nizki ceni (to je pomembno predvsem za spletno vlaganje v zlato in plemenite kovine).


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.