DOMOV > NOVICE > Primerjava plemenitih kovin in kriptovalut: razumevanje razlik
Primerjava plemenitih kovin in kriptovalut: razumevanje razlik

Primerjava plemenitih kovin in kriptovalut: razumevanje razlik

15.11. 2023

Kaj ločuje obe možnosti, ko razmišljate o naložbi v plemenite kovine ali kriptovalute? Podajamo pregled bistvenih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri določanju najboljše izbire za vas.    


Oprijemljivost

Plemenite kovine, kot so zlato, srebro in platina, imajo fizično obliko, s katero je mogoče rokovati in jo zaznati. Kot oprijemljiva sredstva z lastno vrednostjo se uporabljajo za ohranjanje bogastva že od antike. Nasprotno pa kriptovalute, kot so Bitcoin, Ethereum in Litecoin, obstajajo zgolj v digitalnem prostoru.  

S temi virtualnimi valutami se lahko trguje na borzah, vendar se jih ne da fizično prijeti ali dotakniti. Kriptovalut ne podpira nobeno materialno blago, temeljijo pa na tehnologiji razpršenega registra (DLT), ki omogoča varne spletne transakcije.   Čeprav digitalne valute nimajo enake oprijemljive vrednosti kot plemenite kovine, nudijo številne prednosti v smislu hitrosti, stroškov in varnosti v primerjavi s tradicionalnimi valutami.    


Likvidnost  

Ključna razlika med plemenitimi kovinami in kriptovalutami glede likvidnosti je enostavna pretvorba v denar. Kot fizična sredstva se plemenite kovine ob prodaji lahko hitro spremenijo v denar. Nasprotno pa je kriptovaluta digitalno sredstvo in jo je težje pretvoriti v denar zaradi omejene sprejetosti in potrebe po menjalnicah ali posrednikih, ki omogočajo trgovanje.  

Kar zadeva likvidnost, imajo plemenite kovine prednost zaradi svoje realne narave in stoletne zgodovine. To pomeni, da je večja verjetnost, da najdete kupce, in obstoj dobro uveljavljenega trga za plemenite kovine. Po drugi strani pa so kriptovalute razmeroma nove, trg pa se še razvija. Posledično imajo manj likvidnosti v primerjavi s plemenitimi kovinami, saj je vrednost kriptovalut podvržena velikim nihanjem in negotovosti.  

Poleg tega je potrebno omeniti, da kriptovalute ostajajo večinoma neregulirane in morda na nekaterih območjih niso priznane kot zakonito plačilno sredstvo, medtem ko mnoge države sprejemajo plemenite kovine kot zakonito plačilno sredstvo. Zato je dostop do likvidnosti za kriptovalute lahko bolj zahteven kot za plemenite kovine.  


Negotovost  

Plemenite kovine, kot sta zlato in srebro, se običajno obravnavajo kot varne naložbe z minimalno negotovostjo. Vrednost plemenitih kovin namreč ostaja relativno konstantna skozi čas, saj nanje ne vplivajo enake tržne sile kot na kriptovalute.  

Vrednost plemenitih kovin je določena z njihovimi fizičnimi lastnostmi, kot sta redkost in industrijska uporaba, in ne s špekulacijami. Posledično so velika nihanja vrednosti v kratkem časovnem obdobju razmeroma redka.  

V nasprotju pa je kriptovaluta zelo nestanovitna. Vrednosti digitalnih valut lahko poskočijo in strmoglavijo v dneh ali celo urah. Vrednost kriptovalute namreč določa skupna zaznava investitorjev, in trg je večinoma prežet s špekulacijami.  

Zato investitorji nenehno poskušajo napovedati tržne premike in se vključujejo v nakup ali prodajo, da bi izkoristili te trende. Zato so kriptovalute veliko bolj tvegane naložbe v primerjavi s plemenitimi kovinami. ‍


Decentralizacija  

Pomembna razlika med plemenitimi kovinami in kriptovalutami je stopnja decentralizacije. Plemenite kovine so večinoma centralizirane, saj trg obvladuje omejeno število velikih korporacij. Nasprotno pa je kriptovaluta namerno decentralizirana, zato nobena entiteta nima nadzora. Ta decentralizacija uporabnikom zagotavlja večjo varnost, zasebnost in preglednost, saj je vsaka transakcija zabeležena na javnem registru.  

Poleg tega se transakcije s kriptovalutami lahko izvedejo hitro in enostavno brez posrednika ali , saj se izvajajo neposredno med uporabniki. Odsotnost posrednika prav tako pomeni nižje transakcijske stroške kot pri običajnih načinih plačila.  


Tveganje  

Tveganja, povezana z naložbami v plemenite kovine in kriptovalute, se precej razlikujejo. Plemenite kovine, kot so zlato, srebro in platina, veljajo za varna sredstva, kar pomeni, da običajno ohranjajo svojo vrednost v obdobjih gospodarske negotovosti ali nestabilnosti. Te kovine večinoma služijo kot valuta in hranilec vrednosti že stoletja in niso podvržene istim tržnim silam kot druge naložbe. Posledično so njihove cene relativno stabilne skozi čas.  

V nasprotju pa kriptovalute, kot so Bitcoin, Ethereum in Litecoin, kažejo veliko večjo nestabilnost kot plemenite kovine. Kriptovalute so neoprijemljive; njihova vrednost je odvisna zgolj od ponudbe in povpraševanja. Kot rezultat, lahko njihove cene doživijo znatna nihanja v kratkih časovnih okvirih, zaradi česar veljajo za visoko tvegane naložbe.

Plemenite kovine in kriptovalute predstavljajo dve različni vrsti naložb, ki imata vsaka svoje prednosti in slabosti. Odločitev, katero izbrati, je odvisna od vaših ciljev, potreb in tolerance do tveganja. Preden se odločite za naložbo v katerokoli od teh sredstev, se prepričajte, da ste dobro informirani in razumete njihove značilnosti, trende in izzive.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.