DOMOV > NOVICE > Prednosti in pomanjkljivosti pri naložbah v plemenite kovine
Prednosti in pomanjkljivosti pri naložbah v plemenite kovine

Prednosti in pomanjkljivosti pri naložbah v plemenite kovine

15.06. 2023

Plemenite kovine, kot sta zlato in srebro, pogosto veljajo za pametno naložbo. Vendar je pomembno razumeti, da niso enostavna ali enkratna naložba. Nakup plemenitih kovin zahteva upoštevanje številnih spremenljivk.

Vlagatelji imajo različna stališča glede vlaganja v plemenite kovine. Nekateri vlagatelji, ki ne zaupajo svetovnemu gospodarskemu sistemu, imajo portfelj skoraj v celoti sestavljen iz plemenitih kovin. Drugi pa so mnenja, da plemenite kovine niso tako pomemben del njihovega portfelja.

Pri odločitvi o vlaganju v plemenite kovine je ključno temeljito raziskovanje in posvetovanje z ustreznimi strokovnjaki, da se pravilno oceni tveganje in možnosti.  


Prednosti:

Na splošno kovine, kot sta zlato in srebro, dolgoročno učinkovito ohranjajo premoženje, čeprav so lahko zelo nestanovitne.  


Nekatere dodatne prednosti so:

  • Ni kreditnega tveganja.
  • Zaradi devalvacije valut ali inflacije ohranjajo svojo globalno kupno moč v daljšem časovnem obdobju.        
  • Plemenite kovine niso tesno povezane z obveznicami, delnicami ali nepremičninami.  


Pomanjkljivosti:
    


  • Plemenite kovine neposredno ne ustvarjajo denarnega toka   
  • Z naložbami v plemenite kovine so povezani transakcijski stroški, kot so stroški pošiljanja, varovanja, skladiščenja ter tveganje kraje ali izgube. 


Odločitev za naložbo
 


Pri odločitvi za naložbo v plemenite kovine je pomembno upoštevati svoje cilje, tveganje in naložbeni horizont. Plemenite kovine so dolgoročna naložba, ki je običajno priporočljiva za diverzifikacijo portfelja in dolgoročno ohranjanje vrednosti.  


Preden se odločite za naložbo v plemenite kovine, je smiselno pridobiti ustrezno strokovno svetovanje in se seznaniti z aktualnimi informacijami o trgih ter spremljati gibanje cen plemenitih kovin.  Pri odločanju o naložbi v plemenite kovine je priporočljivo upoštevati tudi dolgoročne trende na trgu. Čeprav se lahko cena plemenitih kovin kratkoročno spreminja zaradi različnih dejavnikov, kot so gospodarska nihanja, geopolitične napetosti ali spremembe v povpraševanju, je tovrstna naložba dolgoročno stabilna.  


V vsakem primeru je naložba v plemenite kovine lahko koristna za raznolikost portfelja in ohranjanje vrednosti premoženja v dolgoročnem obdobju.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.