DOMOV > NOVICE > Plemenite kovine, kriptovalute in tehnologija
Plemenite kovine, kriptovalute in tehnologija

Plemenite kovine, kriptovalute in tehnologija

25.10. 2022

Plemenite kovine so v novih tehnologijah pričeli uporabljati šele nedavno. Ste vedeli, da povprečen pametni telefon vsebuje majhne količine zlata, srebra, paladija in platine? Srebro poganja industrijo solarnih panelov, platina v katalizatorjih pa filtrira izpušne pline vozil. Toda, ker se plemenite kovine uporabljajo za pogon novih industrijskih tehnologij, digitalna tehnologija v obliki digitalnih valut zmanjšuje del povpraševanja po naložbah v plemenite kovine.

Kakšen je torej odnos med plemenitimi kovinami in tehnologijo zdaj, in kako se bo spremenil v prihodnosti?  


Plemenite kovine v industrijski tehnologiji

Lahko rečemo, da brez plemenitih kovin morda nikoli ne bi prišlo do digitalne revolucije ali pa bi se to zgodilo veliko kasneje. Glavno gonilo povpraševanja po zlatu so morda fizične naložbe v zlato in nakit, vendar je bilo po podatkih družbe Statista leta 2020 približno 8 % svetovnega povpraševanja po zlatu namenjeno tehnologiji. Zlato je mogoče najti v številnih elektronskih napravah kot del tiskanih vezij, računalniških čipov in priključkov, saj je popoln material za elektroniko z visoko prevodnostjo.


Platina

Platina je prav tako neprecenljiva industrijska kovina, ki se uporablja v avtomobilih, računalnikih in pri zdravljenju. Največji delež proizvodnje platine predstavlja njena uporaba v avtomobilski industriji. Bistvena je za zmanjševanje škodljivih emisij dizelskih motorjev v vozilih po vsem svetu. V industriji se uporablja tudi kot kemični katalizator v steklenih izdelkih, vključno z zasloni LCD, trdimi diski, prenosnimi računalniki in srčnimi spodbujevalniki.  


Paladij

Tudi paladij se uporablja pri proizvodnji katalizatorjev. Pomaga zmanjševati emisije bencinskih in hibridnih avtomobilov, v manjši meri pa se uporablja tudi v elektroniki in zobozdravstvu.  


Srebro

Od vseh plemenitih kovin se srebro največ uporablja v industriji, saj industrijska uporaba predstavlja dobro polovico povpraševanja po srebru (486 milijonov unč leta 2020). Njegove antibakterijske lastnosti se uporabljajo v mnogih medicinskih pripomočkih. Prevodnost srebra je bistvena za polprevodnike, senzorje RFID, baterije, čipe, LED žarnice, električna stikala in skoraj vse naprave, ki se dandanes uporabljajo.  


Napajanje sončne energije

Uporaba srebra v solarnih ploščah je ključnega pomena za rast tega trajnostnega vira energije. Prevodnost srebra povečuje pretvorbo sončne energije v električno energijo. V primerjavi z drugimi plemenitimi kovinami je njegova cena razmeroma nizka, kar pomeni, da ga je mogoče stroškovno učinkovito vgrajevati v solarne plošče.  


Plemenite kovine in tehnologija

Danes se tehnologija in elektronika hitro razvijata. Čeprav nekateri načini uporabe plemenitih kovin sčasoma izginejo, se ves čas razvijajo različne aplikacije v tehnologiji; industrijsko povpraševanje po kovinah, kot so zlato, srebro in platina, pa bo vedno imelo določeno vlogo pri povečevanju njihove vrednosti.  


Digitalne valute

Medtem, ko je plemenitim kovinam tehnologija omogočila uveljavitev v novih napravah in industrijskih aplikacijah, se je naložbam plemenitih kovin pripojil stranski produkt te tehnologije - digitalne valute. Bitcoin, Ethereum in številne druge digitalne oblike valut imenujemo kriptovalute. V celoti obstajajo v digitalni obliki in niso plačilno sredstvo, ki bi ga izdala vlada, tako kot na primer dolar, funt, evro ali jen.

Ključna razlika med kriptovalutami in papirnatimi valutami je, da se prve ne zanašajo na centralno banko ali enega samega upravitelja, ki bi nadzoroval valuto. Namesto tega uporablja zapletene algoritme za ustvarjanje decentraliziranega sistema digitalne glavne knjige, ki v sebi hrani vse informacije o transakcijah z valuto. Ta "demokratizacija valute" je bila osrednji etos Bitcoina, ko ga je leta 2008 razvila anonimna oseba ali skupina.  


Prihodnost naložb

Digitalne naložbe so še vedno v povojih. Zlato in srebro obstajata že stoletja, medtem ko je Bitcoin dostopen šele desetletje. Oboje ima svoje mesto v paleti naložb, saj zadovoljuje vlagatelje, ki se izogibajo tveganju in so varni (plemenite kovine), ter špekulante, ki so pripravljeni tvegati (digitalne valute).  


Plemenite kovine so omogočile tehnološko revolucijo in rast digitalnih valut. Vendar se njihova vrednost uveljavlja že tisočletja in jih tehnologija, ki so jo pomagale ustvariti, še ne bo zamenjala.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.