DOMOV > NOVICE > Napake, ki se jim morate izogniti pri vlaganju v plemenite kovine
Napake, ki se jim morate izogniti pri vlaganju v plemenite kovine

Napake, ki se jim morate izogniti pri vlaganju v plemenite kovine

17.07. 2023

Ko se odločite za nakup plemenitih kovin, se v pričakovanju veselite, da se vam bo naložba povrnila. Vendar pa se lahko vlagatelji zaradi različnih priložnosti in pričakovanj hitro lahko znajdejo na poti do napak.  


Nerealna pričakovanja

Velika napaka, ki jo lahko storite kot vlagatelj v plemenite kovine, je, da ste nestrpni in se ženete za cenami v upanju, da boste dosegli velik uspeh. Veliko vlagateljev, ki se tako obnašajo, vlaga v plemenite kovine kot v shemo za hitro obogatitev, čeprav gre v resnici za dolgoročno naložbo. Običajno tudi verjamejo, da lahko cene kovin samo še povečajo svojo vrednost in da je uspeh pri vlaganju samoumeven.

Vzeti si morate čas in razmisliti o svojih naložbenih ciljih ter o tem, kako bi jih lahko dosegli v nekaj letih in ne v nekaj mesecih ali celo tednih.  


Predvidevanje, da so ETF-ji in fizične plemenite kovine enaki

Napaka, ki jo lahko storite, je, da domnevate, da so naložbe v ETF (Exchange Traded Funds) in fizične plemenite kovine enake. Če mislite, da je lastništvo ETF enako lastništvu fizičnih plemenitih kovin, boste zelo razočarani, če boste želeli svoje delnice prodati v obliki fizičnih plemenitih kovin.

Na primer, kot lastnik zlatega ETF, imate v bistvu le kos papirja (zadolžnico), na katerem je navedeno, koliko delnic sklada imate v lasti. Vendar pa dejansko nimate v lasti fizičnega zlata. Zlato je v lasti sklada ETF, v katerega ste investirali, vi pa imate v lasti obljubo upravljavcev sklada, da vam bodo izplačali vrednosti delnic, ki ste jih kupili.  


Vložite vse svoje prihranke

Kot neizkušeni vlagatelj se lahko odločite, da boste v naložbe v plemenite kovine vložili vse svoje prihranke ali velik del prihrankov. Velika napaka! Nikoli ne smete vlagati vseh sredstev ali znatnega dela sredstev v eno samo naložbo. Namesto tega morate ugotoviti, koliko si lahko privoščite vložiti in kakšni so vaši finančni cilji. Pred vlaganjem upoštevajte naslednje korake:  

1. Če imate večje dolgove, si morate najprej prizadevati za njihovo poplačilo in si v prihrankih zagotoviti tri do šest mesecev življenjskih stroškov.  

2. Del svojih prihodkov redno namenjajte svojemu portfelju. Ta metoda vlaganja deluje ne glede na to, ali kupujete delnice, vzajemne sklade, obveznice, plemenite kovine ali katero koli drugo naložbo.  

Načrtovanje naložb

Naložbe morajo biti vedno premišljen proces. S tem, ko opravite temeljito raziskavo, oblikujete realističen načrt in proračun, se lahko izognete številnim zgoraj omenjenim napakam. Če ne posvetite dovolj časa raziskavam in načrtovanju, se lahko zapletete v impulzivno investiranje, ki temelji na napačnih informacijah, in postanete tarča prevare s strani tistih, ki se poskušajo prikupiti vlagateljem.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.