DOMOV > NOVICE > Najpomembnejši dogodki, ki so se zgodili na zlatem trgu v 2023
Najpomembnejši dogodki, ki so se zgodili na zlatem trgu v 2023

Najpomembnejši dogodki, ki so se zgodili na zlatem trgu v 2023

14.02. 2024

Leto 2023 je zapisano v zgodovino kot izjemno pomembno leto za trg zlata. Od rekordnih cen do naraščajočega povpraševanja, je trg zlata doživel številne transformacije, ki odražajo globalne ekonomske in politične premike. V nadaljevanju izpostavljamo najpomembnejše dogodke, ki so oblikovali trg zlata v tem letu.  

Verjetno najbolj očiten in pomemben dogodek leta na zlatem trgu je bil nov zgodovinski rekord v ceni zlata, ko je cena v enem trenutku dosegla 2149 ameriških dolarjev za unčo.  

Na prvi pogled se ta rekordna cena zdi kot neposredna posledica naraščajočih geopolitičnih napetosti, predvsem zaradi nestabilnosti na Bližnjem vzhodu in incidentov v Rdečem morju. Ti dogodki so v svetovnem merilu ustvarili občutek negotovosti, zaradi česar so vlagatelji iskali varnejše naložbene možnosti.  

Zlato, tradicionalno znano kot 'varno zavetje' v časih krize, je tako postalo še privlačnejše za vlagatelje, ki so želeli zaščititi svoje premoženje pred morebitnimi geopolitičnimi in ekonomskimi pretresi.  

Vendar pa geopolitične napetosti niso edini razlog za rekordne vrednosti zlata. Pomemben dejavnik je bila tudi ekonomska politika. Predvsem pričakovanja glede znižanja obrestnih mer v ZDA, kar bi lahko vodilo do slabšanja dolarja.  

Pomembno vlogo so igrali tudi inflacijski pritiski. Visoka inflacija v mnogih delih sveta je povzročila, da so vlagatelji iskali varne naložbe, ki bi lahko ohranile ali celo povečale svojo vrednost. Zlato ima dolgo zgodovino kot zaščita pred inflacijo, saj ohranja svojo vrednost bolje kot mnoga druga sredstva.  

Prav tako je treba omeniti vlogo centralnih bank, ki so povečale svoje zlate rezerve kot del svojih strategij za diverzifikacijo in zaščito nacionalnih gospodarstev. To povečano povpraševanje s strani centralnih bank je dodatno spodbudilo rast cene zlata.  

Vsi ti dejavniki skupaj – geopolitične napetosti, ekonomske politike, inflacijski pritiski in strategije centralnih bank – lahko razumemo kot gonilne sile, ki so zlato ponesle na rekordne višine v letu 2023. Dogajanje je jasno pokazalo, kako raznoliki globalni dejavniki lahko vplivajo na vrednost plemenitih kovin.   Zlato je tako ponovno potrdilo svoj status kot eden od stebrov finančne varnosti. Vlagatelji po vsem svetu so se zanašali na njegovo zgodovinsko sposobnost ohranjanja vrednosti skozi različne ekonomske cikle, od inflacije do recesije. Ta rast cene zlata ni bila samo odziv na trenutne dogodke, temveč tudi odraz njegove dolgoročne vloge kot zaščitnika bogastva.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.