DOMOV > NOVICE > Krugerrand: zlata legenda iz Južne Afrike
Krugerrand: zlata legenda iz Južne Afrike

Krugerrand: zlata legenda iz Južne Afrike

10.10. 2023

Krugerrand je ime, ki odmeva v svetu naložb v zlato. Ta zlati in srebrni kovanec južnoafriškega izvora je postal sinonim za varno in donosno naložbo v plemenite kovine. Južnoafriška kovnica v lasti Južnoafriške centralne banke (South African Reserve Bank - SARB) že od leta 1967 kuje zlate in srebrne Krugerrande. V tem času so proizvedli več kot 50 milijonov unč zlata, od tega pa jih je kar 25 milijonov našlo svojo pot v roke vlagateljev v Združenih državah Amerike. Ta kovanec ni le finančno sredstvo, ampak nosi tudi bogato zgodovino in kulturni pomen. V tem članku bomo raziskali čistost, kovinsko sestavo, zgodovino ter zanimivosti o kovancu Krugerrand.

 

O znamenitem Krugerrandu - Čistost

Zlati Krugerrand ima premer 32,7 mm in debelino 2,84 mm. Dejanska teža Krugerranda je 1 in 1/11 trojske unče ali 33,93 grama, saj je kovinska sestava sestavljena iz zlate zlitine, ki je zasnovana tako, da je dovolj trpežna za kroženje (rokovanje). Dejanska sestava čistega zlata predstavlja nekaj več kot 91 % teže kovanca, preostalih 1/11 unče pa predstavlja baker. To pomeni, da je dejanska teža čistega zlata na kovancu ena trojska unča. Zato imajo zlati Krugerrandi tudi edinstven rdečkast premaz. Barva in površina na drugih kovancih s podobno sestavo sta lahko videti drugačni, saj se lahko metalurgija, uporabljena za izdelavo, razlikuje po vrsti kovine.  


Sestava

Kovinska sestava zlatega Krugerranda in nekaterih drugih zlatih kovancev, kot je Ameriški zlati orel, ni 100-odstotna (ali 0,999-odstotna po industrijskem standardu), vendar velja za "fino zlato", kjer je prisotna dejanska teža čistega zlata. To vlagateljev ne odvrača od nakupa teh kovancev, saj sta zlati Krugerrand in Ameriški zlati orel najbolj priljubljena zlata kovanca na svetu.  


Zanimivosti

Krugerrand je poimenovan po Paulu Krugerju, ki je bil predsednik stare Južnoafriške republike v štirih mandatih. Beseda "rand" se v Južni Afriki uporablja kot merilo za njihovo valuto.

Na sprednji strani kovanca je upodobljen Paul Krugerrand, ki je v sodobnem naprednem času kontroverzna osebnost. Glede na zgodovinsko dokumentacijo so ga v njegovem času ljubkovalno imenovali "stric Krugerrand". Njegova zgodovina kot nekdanjega južnoafriškega predsednika in vojaškega poveljnika je pestra, saj je večkrat sodeloval v državljanski vojni in v pomembnih spopadih proti Britancem.

Na drugi strani je upodobljena manjša vrsta impale, živali, ki je mešanica jelena in koze ter predstavlja simbol moči in okretnosti Južne Afrike. Pogosto pravijo, da vse zlato vodi v rafinerijo Rand, kar je še posebej veljalo po koncu apartheida v Južni Afriki. Rafinerija Rand je pred kratkim začela izdelovati ulite zlate in srebrne palice, med katerimi je tudi serija zlatih palic "Mirage".


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.