DOMOV > NOVICE > Koliko je vredna zlata palica?
Koliko je vredna zlata palica?

Koliko je vredna zlata palica?

29.01. 2023

Zlati uhani, zapestnice in ostali nakit so bili skozi leta pomemben del kulture, saj izkazujejo občutek prestiža in bogastva. Kaj pa zlate palice? Dandanes marsikdo ne pozna lastnosti zlatih palic, kako jih kupiti in koliko so v resnici vredne.  


Vrste zlatih palic

Zlate palice in kovanci so različnih velikosti in oblik ter iz različnih kovnic. Zlate palice so lahko bodisi ulite bodisi kovane. Ulite palice nastanejo, ko se v kalup vlije stopljeno zlato in se strdi. Zaradi tega so palice pogosto neenakomerne in cenejše, vendar jih je hitreje izdelati in lažje prepoznati.

Na drugi strani so kovane palice izrezane na zahtevano dimenzijo, zaradi česar so enakomerne in gladke. Vse zlate palice so registrirane s serijskimi številkami in potrdilom o pristnosti, kar preprečuje ponarejanje ali krajo zlatih palic. Kovanim, večjim zlatim palicam, je običajno priložena zaščitna embalaža, ki preprečuje, da bi jih kdo poškodoval ali z njimi manipuliral.


Kako kupiti zlato palico?

Pri nakupu zlate palice se najprej prepričajte v ugled trgovca, da zmanjšate možnost goljufije. Zlato palico izberite glede na težo, količino in ceno, odločite pa se lahko tudi za hrambo v sefu. Tudi zlati kovanci so priljubljeni in zgodovinsko cenjeni, a vsebujejo manjšo količino zlata.  


Kako velike so zlate palice?

Teža zlata se giba v razponu od 1 grama do 1 kilograma. 1 gram je najmanjša velikost zlata, ki je namenjena za naložbe. Manjši kot je kos zlata, dražji je. Ena trojska unča zlata v gramih ima težo 31,1035 gramov. Zlata palica v velikosti 10 trojskih unč je velika približno toliko kot pet kreditnih kartic, zloženih ena na drugo, in je dovolj dragocena, da je shranjevanje potrebno načrtovati. Te palice so približno enako velike kot telefon iPhone 6, zaradi gostote pa veliko tehtajo in se z njimi trguje na blagovni borzi.  


Koliko so zlate palice resnično vredne?

Ko začnemo ugotavljati vrednost zlata, je potrebno upoštevati, da ima pri višjih in nižjih premijah pomembno vlogo veliko dejavnikov. Količina, trenutna tržna cena, odstotek zlata, stanje, serijske številke in seveda velikost so glavni dejavniki, ki se upoštevajo. Večje zlate palice bodo imele boljše cene.

Ulite palice imajo zaradi proizvodnega procesa nižje premije v primerjavi z kovanimi. 10-gramska zlata palica je vredna približno 623 evrov. Te cene se morda zdijo precej nizke, vendar ko preidete na 1 unčo in večje zlate palice, cena poskoči na približno 1.880 evrov. Cena 100-gramske zlate palice je približno 5.881 evrov. Nazadnje je lahko kilogramska zlata palica vredna približno 57.700 evrov.

Te številke kažejo, kako dragocene so kovine, tudi manjše zlate palice, seveda pa je vse to odvisno od trenutne tržne cene.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.