DOMOV > NOVICE > Kakšne so razlike med naložbo v zlato in platino?
Kakšne so razlike med naložbo v zlato in platino?

Kakšne so razlike med naložbo v zlato in platino?

10.04. 2023

Zlato je v obtoku kot valuta že od leta 550 pred našim štetjem. Ta plemenita kovina pa se je skozi čas prelevila iz primarne uporabe v obliki valute v več svetovno pomembnih predmetov. Zaradi njegove vsestranske uporabe so ga vlagatelji v svoje portfelje in s tem vplivali na njegovo likvidnost.

Poleg tega, ta trpežna rumena kovina deluje kot sredstvo, ki vlagatelje varuje pred inflacijo. Vendar pa ne smemo enačiti belega zlata s platino. Belo zlato je bilo izdelano tako, da je videti kot platina, vendar je sestavljeno iz 75 % zlata ter približno 25 % cinka in niklja. Zgodovina platine ni tako močna kot zgodovina zlata.

Platina je sijoča bela kovina, ki se obnaša podobno kot aluminij ali srebro. Zaradi svojih lastnosti, ki jih bomo opisali v nadaljevanju, velja za vrhunsko kovino v primerjavi z drugimi. Da bi razumeli, ali naj sploh investirate v platino ali vložite več denarja v katero od drugih plemenitih kovin, morate razumeti razlike med njimi. Ne le o njihovi sestavi, temveč tudi o njuni uporabi, pretočnosti, ceni in še čem.  


Uporaba posameznih plemenitih kovin

Če želite ugotoviti, ali se vam bo naložba v plemenite kovine, kot sta zlato ali platina, obrestovala, morate razumeti, kaj bo povečalo povpraševanje po tej kovini.  


Uporaba zlata: V primerjavi s platino je zlato razmeroma mehka in lahka kovina. Poleg tega zlato ne rjavi, je nestrupeno in ima visoko električno prevodnost. Zaradi teh lastnosti je zlato idealno za:

- nakit, okraske in medaljone,

- potrošniško in poslovno elektroniko,

- zbirateljske valute,

- v medicini - na primer za pomoč pri zdravljenju revmatoidnega artritisa in drugih bolezni.  


Uporaba platine: Platina je težja in dražja od drugih plemenitih kovin, zato je idealna izbira z vidika videza. Ne pozabite, da se lahko zaradi njene primarne uporabe kot katalizatorja emisij v vozilih povpraševanje po tej kovini zmanjša, dokler se njena cena ne zniža. Razlog za to je porast proizvodnje električnih vozil in odločitev nekaterih proizvajalcev o prenehanju izdelave vozil na fosilna goriva.

Uporabljajo jo tudi nekateri izdelovalci nakita pri izdelavi vrhunskih ur, nakita in drugih modnih dodatkov.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.