DOMOV > NOVICE > Kakšna so lahko tveganja pri vlaganju v plemenite kovine?
Kakšna so lahko tveganja pri vlaganju v plemenite kovine?

Kakšna so lahko tveganja pri vlaganju v plemenite kovine?

24.03. 2023

Pri naložbah v plemenite kovine je, podobno kot pri drugih naložbah, vedno prisotno določeno tveganje. Tudi zlato, ki se pogosto opisuje kot "odporno na recesijo", lahko doživi nestanovitnost in spremembe v ceni. To tveganje je še večje pri naložbah v srebro in druge plemenite kovine.  


Glavna tveganja pri naložbah v plemenite kovine:

- Obdobja velike nestanovitnosti cen

- Politična nestabilnost v regijah, kjer se plemenite kovine pridobivajo

- Zmanjšanje povpraševanja po nekaterih plemenitih kovinah zaradi njihovega nadomeščanja z drugimi,

- Upad industrijskih panog, ki so odgovorne za velik del povpraševanja po določeni plemeniti kovini

- Novi predpisi (odprava starih) za okolje  


Od česa je odvisna cena plemenitih kovin?

Cene plemenitih kovin niso pomembne le za proizvajalce in končne uporabnike. Že dolgo se uporabljajo kot orodje za spremljanje gospodarskih in tržnih razmer. Toda, od česa so odvisne?

  • Od povpraševanja in ponudbe ter pričakovanj glede ponudbe in povpraševanja v prihodnosti. Višje povpraševanje in pričakovanja večjega povpraševanja v prihodnosti dvigujejo cene kovin in obratno.
  • Šibkost ameriškega dolarja lahko povzroči dvig cen plemenitih kovin, saj se z njimi trguje v dolarjih. Močan dolar pa lahko vpliva na nižje cene plemenitih kovin.
  • Obrestne mere in denarne politike. Nižje kot so obrestne mere in ohlapnejše kot so politike glavnih centralnih bank po svetu, višje cene plemenitih kovin lahko pričakujemo zaradi potencialne inflacije in nižjih donosov na druga sredstva, kot so obveznice. Velja pa tudi obratno.
  • Gospodarski podatki. Slabši podatki o svetovnem gospodarstvu lahko povečajo povpraševanje po sredstvih, kot je zlato, in zmanjšajo povpraševanje po bolj tveganih kovinah, ki so odvisne od gospodarske rasti, kot je paladij. Politična negotovost. Politična negotovost lahko vpliva na apetite vlagateljev po tveganju in spodbudi udeležence na trgu, da iščejo več tveganja ali več varnosti.

Poleg tega lahko politična negotovost v regijah, kjer se plemenite kovine pridobivajo, zmoti dobavno verigo, kar zmanjša ponudbo in ustrezno poveča cene.  


Seveda lahko na cene plemenitih kovin vplivajo tudi drugi dejavniki, vendar so ti najpomembnejši.   


Koliko denarja porabiti za naložbe v plemenite kovine?


Odgovor na to vprašanje je odvisen predvsem od treh osebnih dejavnikov:


- Osebne zmožnosti


- Osebni finančni cilji


- Osebna toleranca do tveganja


Začetni znesek, ki ga potrebujete za vlaganje v plemenite kovine, je odvisen od vaših osebnih zmožnosti, zato ni mogoče določiti natančnega zneska za vsakogar. Pomembno je, da premislite o časovnem obdobju, za katerega lahko sredstva odložite, ne da bi jih potrebovali. To je odvisno od tega, ali se osredotočate na kratkoročne ali dolgoročne naložbe.


Navidezno majhen donos lahko zaradi kumulativnih naložb (na primer določen znesek vsak mesec) postane resen, ko gre za daljša časovna obdobja. Hkrati pa je pomembno, da opredelite svoje finančne cilje in načrte za prihodnost. Kaj boste potrebovali v prihodnosti? Morda želite kupiti hišo ali avto, financirati izobraževanje svojega otroka, načrtovati počitnice v tujini, ustanoviti ali razviti podjetje ali nov podvig ali preprosto imeti dovolj denarja, ko se boste upokojili. S temi cilji v mislih lahko določite, koliko sredstev boste namenili za naložbe v plemenite kovine in kako dolgo jih boste pustili v naložbah, da dosežete želene cilje.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.