DOMOV > NOVICE > Kako vlagati v plemenite kovine?
Kako vlagati v plemenite kovine?

Kako vlagati v plemenite kovine?

19.09. 2022

Naložbe v zlato, srebro ali druge plemenite kovine imajo veliko prednosti, pri tem pa je na voljo več načinov vlaganja. Odločite se lahko za nakup plemenite kovine v fizični ali digitalni oziroma papirni obliki. Vsaka od teh oblik ima svoje prednosti in slabosti, izbira prave oblike pa je odvisna od tega, kaj pričakujete od svoje naložbe.  


Naložba v fizično zlato je na primer ena izmed najbolj priljubljenih in varnih načinov vlaganja v plemenite kovine. Fizično zlato je lahko v različnih oblikah, kot so zlate palice in kovanci, čeprav se nekateri odločijo tudi za naložbo v zlat nakit. Palice in kovanci imajo običajno prednost pred nakitom, saj jim lahko v primerjavi z nakitom lažje določite težo in izračunate vrednost na unčo kovine.  


Palice in kovance lahko kupite tudi pri nas prek spleta ali osebno, saj je pomembno, da izberete uglednega trgovca s plemenitimi kovinami. V današnjem času morate biti namreč še posebej previdni pri prevarah na spletu, zato pred spletnim nakupom obvezno preverite ugled trgovca in mnenja uporabnikov.  


Ena glavnih prednosti naložb v plemenite kovine je, da imate neposredno lastništvo nad njimi. Če vlagate v zlato, lahko le-to deluje tudi kot varovalo pred inflacijo.  


Glavna pomanjkljivost naložb v fizične plemenite kovine je, da jih je težko varno hraniti in z njimi enostavno upravljati. Digitalne plemenite kovine so po drugi strani zelo likvidne in vam ni treba skrbeti, da bi našli primeren prostor za njihovo hrambo. Digitalne plemenite kovine so običajno na voljo v obliki skladov ETF ali vzajemnih skladov.  


V nekaterih primerih vlaganje v plemenite kovine prek skladov ETF ne pomeni vedno, da vlagate v plemenite kovine. Namesto tega lahko vlagate v certifikate plemenitih kovin, kot so na primer zlati certifikati. Ti certifikati so glede na stanje gospodarstva bolj dovzetni za nihanje cen kot same plemenite kovine.  


Vendar pa so, kot smo že omenili, digitalne plemenite kovine zelo likvidne, kar je lahko za nekatere vlagatelje velika prednost. S svojimi ETF-ji ali skladi lahko namreč v primerjavi s prodajo fizičnih plemenitih kovin lažje trgujete, saj je plemenite kovine v digitalni obliki lažje kupiti.  


Če želite izvedeti več in pričeti z naložbami v plemenite kovine, nas kontaktirajte.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.