DOMOV > NOVICE > Kaj pomeni karat zlata?
Kaj pomeni karat zlata?

Kaj pomeni karat zlata?

14.04. 2023

Karat je enota za merjenje čistosti zlata. 24-karatno zlato je čisto zlato, ki je precej mehko in ni vedno najboljše za izdelavo predmetov, ki zahtevajo trpežnost, kot je poročni prstan. Najmanjšo količino karatov za kos zlatega nakita urejajo zakoni posameznih držav.

Mešanje drugih kovin s 24-karatnim zlatom daje nakitu strukturo in spremeni tudi barvo. Zlatarji ustvarijo belo zlato z legiranjem 24-karatnega zlata s srebrom ali paladijem. Rožnato zlato nastane z dodajanjem bakra. Druge kovine, ki se uporabljajo kot zlitine, so nikelj, cink in platina.

Pri ljudeh z alergijami na nikelj in cink bo izbira višje čistosti zlata preprečila alergijske reakcije na nakit.  


10-karatno zlato

10-karatno zlato se pogosto uporablja za nakit. Sestavljen je iz 41,7 odstotka zlata, preostanek pa je legirna kovina. Uporaba 10-karatnega zlata je običajna za trajne predmete z nižjo ceno, kot so uhani. Za poročne in zaročne prstane ter luksuzne izdelke se 10-karatno zlato običajno ne uporablja.

To zlato je najcenejša izbira, saj ima najnižjo koncentracijo čistega zlata. Zaradi tega je priljubljena izbira za vse, ki želijo več zlata v svoji zbirki nakita iz plemenitih kovin. Izdelki iz 10-karatnega zlata so svetlejše rumene barve, ki je bolj podobna belemu zlatu.  


14-karatno zlato

Naslednja stopnja čistosti zlata je 14 karatov. To se običajno uporablja za dragocenejše oblike nakita zaradi svoje trajnosti in bogatejše barve kot pri 10K. 14-karatno zlato vsebuje 58,3 odstotka čistega zlata in 41,7 odstotka drugih kovin. Čeprav so 14-karatni zlati predmeti trpežni, se na njih še vedno lahko pojavijo praske in vdolbine.  


18-karatno zlato

To je najpogostejša možnost skoraj čistega zlata, ki je na voljo za nakit. 18-karatno zlato vsebuje 75 odstotkov zlata in le 25 odstotkov legirnih kovin. 18-karatno zlato zagotavlja bogato in globoko rumeno barvo. Zaradi tega je idealno za razkošne uhane in ogrlice. Zaradi visokega deleža zlata v 18 karatih ni najbolj primerno za vsakodnevno nošenje.  


24-karatno zlato

Zanimivo je pomisliti, da bi bilo čisto zlato najboljša izbira za nakit. Čeprav so zlate palice izdelane iz 24-karatnega zlata, se čisto zlato običajno ne uporablja za izdelavo nakita. Čisto zlato je tudi zelo intenzivne barve, kar je neprivlačno za potrošnike, ki so navajeni na videz 14-karatnega zlata.  


Naložbe v plemenito zlato Zlato je zaželeno in njegova vrednost še naprej narašča. Stopnja čistosti povečuje ceno pri nadaljnji prodaji vaših zlatih predmetov. Če torej želite kupiti zlato kot naložbo, je najbolje, da se odločite za najvišjo stopnjo karatov, ki si jo lahko privoščite.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.