DOMOV > NOVICE > Kaj je zlati standard?
Kaj je zlati standard?

Kaj je zlati standard?

16.12. 2022

Zlati standard je bil v preteklosti sistem, v katerem je bila vrednost državne valute neposredno povezana s količino zlata, ki ga je imela država v lasti.

Ta sistem so pogosto uporabljala velika gospodarstva po vsem svetu, nato pa je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja izgubil svojo priljubljenost. Zlati standard je omogočal enostavne menjave valut, saj so bili tečaji vezani na zlato, ki je bilo osnova za posamezne valute.

Ker so si vlade prizadevale za večjo prožnost pri upravljanju svojih gospodarstev, zlasti zaradi želje po povečanju količine denarja v obtoku, so države opustile zlati standard v korist sistema fiat denarja, kjer valute niso podprte s fiksnim blagom, ki se uporablja danes.  


Katera država je prva uvedla zlati standard?

Združeno kraljestvo je bilo prva država, ki je leta 1821 uradno uvedla zlati standard, vendar njegovi začetki segajo v 18. stoletje, ko se je močno razširila svetovna trgovina. Evropske države so želele standardizirati transakcije in zlato, ki je bilo že uveljavljeno kot način menjave.

Sprva je ta novi standard veljal le za Združeno kraljestvo, ki je imelo zaradi velike količine te plemenite kovine v svojem kolonialnem imperiju, močan položaj za uvedbo valute, podprte z zlatom. Leta 1854 je sledila Portugalska, v naslednjih nekaj desetletjih pa še Francija in Nemčija. V vmesnem obdobju pred širšo uveljavitvijo zlatega standarda je večina držav uporabljala bimetalni standard, pri katerem sta se za kritje vrednosti kovancev v obtoku uporabljala zlato in srebro.

Ko je leta 1900 predsednik William McKinley podpisal zakon o zlatem standardu, so se ZDA uradno pridružile Evropi in uvedle zlato kot edino plemenito kovino za unovčevanje papirnatih valut. Vrednost zlata je bila določena na 20,67 dolarja za unčo, vrednost dolarja pa na 25,8 zrna zlata. Do začetka 20. stoletja so skoraj vse države uporabljale zlati standard, ki je dolga leta uspešno zagotavljal način, s katerim so države ohranjale stabilne menjalne tečaje in spodbujale rast mednarodne trgovine. Poleg tega je bilo trgovanje veliko manj okorno, saj je bilo potrebno s seboj nositi le papir in kovance namesto veliko težjega zlata.  


Zakaj je zlati standard padel?

Ob izbruhu prve svetovne vojne so evropske države in ZDA ukinile zlati standard, saj so želele imeti večjo finančno prožnost pri plačevanju naraščajočih vojaških računov. Čeprav je bil zlati standard ob koncu vojne ponovno sprejet, je končni razpad sistema mogoče pripisati tej začasni ukinitvi, saj je vlade od takrat naprej privlačila večja finančna svoboda, ki jo je omogočala prekinitev fizične vezi z zlatom.  


Kaj bi se zgodilo, če bi se vrnili k zlatemu standardu?

Po ukinitvi zlatega standarda je bil ves natisnjen denar brez oprijemljive vrednosti, kar je privedlo do tiskanja ogromne količine fiat denarja brez oprijemljivega kritja. To je privedlo do razvrednotenja dolarja in s tem povezanega povečanja javnega dolga; tako je nastal sodobni bančni sistem, ki ga imamo danes.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.