DOMOV > NOVICE > Kaj imajo skupnega ETF skladi in zlato?
Kaj imajo skupnega ETF skladi in zlato?

Kaj imajo skupnega ETF skladi in zlato?

25.05. 2022

Večina vlagateljev se stroškovni neugodnosti navkljub odloča za fizični nakup zlata, predvsem zaradi enostavnosti nakupa oziroma zaradi pomanjkljivega znanja o drugih oblikah naložbe. Večji investitorji seveda ne kupujejo več ton zlata v fizični obliki, ampak se običajno odločijo za nakup in prodajo prek borze. Številni ETF-i (Exchange Traded Funds) oziroma tako imenovani kotirajoči skladi, ki obstajajo na trgu, sledijo gibanju cene osnovnega instrumenta, v našem primeru gibanju cene zlata.

Z zlatimi ETF se trguje na borzi podobno kot z delnicami, pri tem pa je v primerjavi s fizičnim nakupom zlata največja prednost v ugodnejših provizijah ob nakupu ali prodaji. Dobro poznana sta Gold Shares ETF z oznako GLD in iShares Gold Trust (ETF) z oznako IAU, pa tudi ETFS Physical Gold z oznako PHAU. Gold Shares ETF z oznako GLD je največji 'zlati indeksni sklad', ki kotira na newyorški borzi in ga mnogi poznajo tudi kot SPDR Gold Trust Fun. Ta največji ETF na zlato naj bi imel v svojih zalogah toliko zlata, kolikor znašajo zlate rezerve vsemogočne Švice oziroma ima več zlata od evropske centralne banke. Številni dvomljivci nakupa zlatih ETF-ov izpostavljajo, da Gold Shares ETF (z oznako GLD) v resnici ne kupuje fizičnega zlata, saj bi se to moralo poznati pri ceni na trgu fizičnega zlata.

Obstajajo pa tudi ETF na zlato, ki imajo dokazano 100 % realno podlago v zlatu, kar pomeni, da imajo vsa sredstva 100% v rezervah fizičnega zlata. Za take veljajo predvsem švicarski zlati ETF, eden izmed najbolj poznanih ETF-ov s 100% zlatim kritjem pa je na primer Sprott Physical Gold Trust ETV  (oznaka PHYS).

Za najbolj adrenalinsko usmerjene vlagatelje obstaja množica eksotičnih izvedenih finančnih instrumentov, ki so vezani na zlato. Ti so najbolj primerni za špekulativne vlagatelje, ki iščejo kratkoročne priložnosti.

Za več informacij o varnem in zanesljivem nakupu naložbenega zlata se obrnite na naše osebne finančne svetovalce.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.