DOMOV > NOVICE > Ikonična kovanca Zlati orel in Zlati bizon
Ikonična kovanca Zlati orel in Zlati bizon

Ikonična kovanca Zlati orel in Zlati bizon

21.11. 2023

Zlati orel je uradni zlati kovanec Združenih držav Amerike. Prvič je bil izdan leta 1986, do leta 2020 pa je bilo skupaj skovanih 24.260.738 unč zlata tega kovanca v različnih težah. Ameriški zlati orel ali AGE je na voljo v štirih različnih težah, in sicer: 1 trojska unča, ½ trojske unče, 1/4 trojske unče in 1/10 trojske unče.  


Ameriški zlati orel vsebuje 91,67% zlata (22 karatov), 3% srebra in 5,33% bakra in 1 unčo zlata (ali ½ oz, ¼ oz, 1/10 oz, odvisno od velikosti). Zlitina, iz katere so narejeni kovanci, služi za dodatno vzdržljivost pri obtoku in ravnanju. Zaradi mehkobe čistega zlata je bolj dovzeten za upogibanje in poškodbe. Kljub temu, da kovanci niso izdelani iz čistega zlata, so kot mnogi drugi naložbeni kovanci, še vedno cenjeni kot naložba in so svetovno znani po zbirateljski vrednosti.    


Avtorizacija  

Ta vodilni kovanec je bil pooblaščen z zakonom o zlatih kovancih iz leta 1985 in sprejet v zakon s strani 99. kongresa Združenih držav. Predlog zakona je predlagal senator James J. Exon in naročil sekretarju za finance, naj kuje zlate kovance v apoenih 50 dolarjev, 25 dolarjev, deset dolarjev in pet dolarjev. Predlog zakona je tudi omejil vire pridobivanja zlata ameriške kovnice, in dovolil le zlato, ki je bilo pridobljeno v Združenih državah ali na ozemlju Združenih držav. Poleg tega so bili dobički od prodaje zlatih kovancev namenjeni rezervi ali za zmanjšanje nacionalnega dolga.    


Posebne izdaje, seti in kovanci  

Vsako leto ameriška kovnica izda vrsto zbirateljskih zlatih kovancev posebnih izdaj, pa tudi posebnih setov in posameznih kovancev. Ti kovanci so izdelani z izjemno visoko reliefnostjo, kar pomeni, da je bila pri izdelavi posebna skrb in zagotavljanje kakovosti. Kovanci posebnih izdaj so v kovnicah ročno obdelani, večkrat odtisnjeni, ročno polirani in imajo posebno embalažo ter certifikat o pristnosti.  

Nekateri od teh kovancev so izjemno redki in so lahko dobra naložba.    


Ameriški Zlati bizon  

Leta 2006 je bil pooblaščen še en “uradni” zlati kovanec ameriške kovnice, in sicer ameriški Zlati bizon. Ta kovanec je sestavljen iz čistega 99,99% zlata. Ima eno najbolj ikoničnih podob kovancev, ki prikazuje indijansko glavo (sprednja stran) in bizona (zadnja stran). Kovanec je bil sprva predstavljen v štirih različnih apoenih in težah 50 dolarjev (1 trojska unča), 25 dolarjev (1/2 trojske unče), 10 dolarjev (1/4 trojske unče) in 5 dolarjev (1/10 trojske unče). Zaradi pomanjkanja kovinskih ploščic konec leta 2009 pa so bile opuščene manjše velikosti kovancev. Ameriški zlati bizon ali AGB je danes na voljo v svoji prvotni konfiguraciji 1 trojske unče z apoenom 50 dolarjev in je še vedno priljubljen med vlagatelji, čeprav ni tako priljubljen kot ameriški Zlati orel.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.