DOMOV > NOVICE > Cene zlata: Strokovne napovedi za 2024
Cene zlata: Strokovne napovedi za 2024

Cene zlata: Strokovne napovedi za 2024

05.02. 2024

Zlato je skozi zgodovino ohranilo svojo vrednost, zaradi česar je privlačna naložba za tiste, ki iščejo dolgoročno varnost. V času, ko so trgi vse bolj nestanovitni, se zlato izkaže kot stabilna naložba, ki se lahko upira gospodarskim šokom. Leto 2024 napoveduje pomembne premike na trgu zlata, pri čemer analitiki in vlagatelji pozorno spremljajo številne globalne dejavnike. 


Tehnična analiza trga kaže na potencialno nadaljevanje vzpona cen zlata, kar privablja tako dolgoročne vlagatelje kot tudi kratkoročne vlagatelje. Predstavljamo vam ključne dejavnike, ki bodo v letu 2024 najverjetneje vplivali na ceno zlata.  


Vpliv globalnih dogodkov in ekonomske politike  

V letu 2023 je cena zlata končala s pozitivno noto, ob borzni ceni približno 1870 evrov za unčo, kar predstavlja približno 9 % rast. Napovedi za leto 2024 kažejo na nadaljevanje te rasti, s potencialom, da cena preseže 2000 evrov za unčo. Ta optimizem temelji na več dejavnikih, vključno z visoko inflacijo, geopolitično nestabilnostjo in možnostjo nove recesije na zahodu, kar bi lahko povečalo povpraševanje po zlatu. Poleg tega se pričakuje, da bodo nižje obrestne mere v ZDA in EU dodatno spodbudile rast cen zlata.  


Geopolitične napetosti in vpliv na cene zlata  

Geopolitične napetosti, kot so vojna v Ukrajini, konflikti na Bližnjem vzhodu in napetosti med velesilami, bodo verjetno imele pomemben vpliv na cene zlata. Letošnje leto bo zaznamovano tudi kot "megavolilno leto", saj bodo politični dogodki še dodatno prispevali k nestabilnosti, kar bi lahko povzročilo porast cen zlata. Centralne banke bodo v takih razmerah verjetno nadaljevale s kopičenjem zlatih rezerv, da bi se zavarovale pred večjimi destabilizacijami.  


Pričakovanja glede cen zlata

Strokovnjaki napovedujejo nadaljnjo rast cen zlata v letu 2024 in ocenjujejo, da bi lahko cena dosegla celo 2100 evrov za unčo. Ameriški analitiki so še bolj optimistični, saj napovedujejo možnost, da bi cena zlata lahko narasla na 2400 dolarjev, oziroma 2150 evrov za unčo. Ta napoved temelji na pričakovanju, da bodo centralne banke, vključno z ameriško Federal Reserve, znižale obrestne mere, kar bi pozitivno vplivalo na cene zlata.  


V luči teh dejavnikov se zlato v letu 2024 kaže kot ključna naložbena možnost. Kljub temu pa je pomembno, da vlagatelji nenehno spremljajo tržne pogoje in se prilagajajo spreminjajočemu se globalnemu gospodarskemu okolju. Kot vedno, se priporoča skrbna analiza in premišljena naložbena strategija, da se maksimizira potencial zlata kot dela diverzificiranega portfelja.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.