DOMOV > NOVICE > 6 zabavnih dejstev o srebru, ki jih še niste vedeli
6 zabavnih dejstev o srebru, ki jih še niste vedeli

6 zabavnih dejstev o srebru, ki jih še niste vedeli

06.02. 2023

Čeprav srebro ni najdragocenejša plemenita kovina, je njegova vloga pri izdelavi nakita, tehnologij in v medicini izjemno pomembna, zaradi svoje cenovne dostopnosti pa je koristno v številnih industrijskih panogah. Preberite si 6 zanimivih in zabavnih dejstev o srebru, ki dokazujejo, kako pomembna surovina je:  


1.   Srebro je odličen prevodnik

Med vsemi elementi je srebro najboljši električni prevodnik. Je edina kovina, ki ima 100-odstotno prevodnost, naslednji najbližji tekmec pa je baker s 97 odstotki. Zaradi tega je srebro izjemno pomembno pri izdelavi solarnih panelov, kjer lahko predstavlja 6 odstotkov skupnih stroškov izdelave vsake enote panela. Srebro je tudi najučinkovitejši toplotni prevodnik med vsemi kovinami.  


2.   Srebro je poleg zlata najbolj gnetljiva kovina

Srebro je poleg zlata najbolj duktilna (gnetljiva) kovina. Na primer, unčo srebra lahko oblikujemo v osem tisoč metrov dolgo žico. Njegova gnetljivost je ključni razlog, zakaj je odlično za izdelavo nakita in srebrnih izdelkov.  


3.   Srebro je neverjetno odbojno

Srebro je najbolj odbojna kovina, saj lahko odbije 95 odstotkov vidnega spektra svetlobe. Zato so številna ogledala prevlečena s srebrom. Zaradi svoje odbojnosti je priljubljeno tudi za uporabo v teleskopih, solarnih panelih in mikroskopih.  


4.   Mehika je vodilna na svetu v proizvodnji srebra

Po podatkih portala Investopedia je Mehika država, ki proizvede največ srebra na svetu. Leta 2019 so proizvedli 6.300 ton srebra, kar je za 180 ton več kot leto prej. Prav tako še niso dosegli vrhunca, saj naj bi proizvodnja srebra v Mehiki še naprej rasla.  


5.   Srebro je ena najstarejših znanih kovin

Srebro ima pomembno mesto v zgodovini elementov, saj je ena od prvih petih kovin, ki jih je odkril človek. Druge štiri kovine so baker, zlato, svinec in železo. Nekateri srebrni predmeti izvirajo iz obdobja pred letom 4000 pred našim štetjem v Grčiji. Srebrni predmeti so bili najdeni tudi v sumerskem mestu Kiš, in sicer iz obdobja okoli leta 3000 pred našim štetjem.  


6. Dejanska vrednost srebra presega njegovo denarno vrednost

Čeprav srebro morda ni najdražja plemenita kovina, je še vedno zgodovinsko pomembna in ima številne načine uporabe. Zaradi tega lahko srebro najdemo v številnih kosih nakita in v industrijskih stranskih proizvodih.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.