DOMOV > NOVICE > 5 največjih rudnikov zlata na svetu
5 največjih rudnikov zlata na svetu

5 največjih rudnikov zlata na svetu

23.06. 2023

Nahajališča zlata je mogoče najti po vsem svetu, pogosto pa vsebujejo tudi dodatne elemente v različnih oblikah. Zlato rudo lahko na primer najdemo v kremenovih žilah, pasovnih železovih formacijah in številnih drugih nahajališčih. Današnji komercialni rudniki zlata pogosto vključujejo več postopkov, potrebnih za pridobivanje plemenite kovine iz teh nahajališč.  

Rudnik Muruntau

Lokacija: Qizilqum, Uzbekistan

Ocenjena letna proizvodnja: 2 milijona unč zlata

Rudnik zlata Muruntau je trenutno največji odprt rudnik zlata na svetu, ki na površini meri kar 3,5 krat 2,5 km in sega do 600 m globoko. Rudnik ni največji le sam po sebi, ampak naj bi ležal tudi na vrhu najobsežnejšega nahajališča zlata na svetu. Znanstveniki menijo, da je na tej lokaciji toliko zlata zaradi "popolne nevihte" geoloških dogodkov, ki so se dogajali več milijonov let. Ti dogodki so vključevali nihanje prelomnih linij, dvigovanje gora in celo propad oceana, ki je nekoč obstajal na območju današnje puščave Qizilqum.  

Trend Carlin

Lokacija: Nevada, Združene države Amerike

Ocenjena letna proizvodnja: 1,6 milijona unč zlata

Trend Carlin ni samostojen rudnik zlata, temveč ga sestavlja niz rudnikov na površini in pod zemljo, ki se raztezajo vzdolž približno 60 km dolgega in 8 km širokega odseka pokrajine v Nevadi. Zlato so tu prvič odkrili v 70. letih 19. stoletja, vendar v zelo majhnih količinah. V šestdesetih letih 20. stoletja je rudarska družba Newmont odkrila veliko nahajališče, od takrat pa so bila izvedena obsežna raziskovalna in pridobivalna dela. Trenutno je območje Carlin Trend najbolj donosna lokacija za pridobivanje zlata v Združenih državah Amerike, saj več kot 80 % zlata v državi izvira iz tega posebnega dela ozemlja.  

Rudnik Olimpiada

Lokacija: , Rusija.

Ocenjena letna proizvodnja: 1,2 milijona unč zlata

Rudnik Olimpiada, ki se nahaja v ruskem okrožju Severo-Jeniseysky, je trenutno tretji največji rudnik zlata na svetu glede na obseg proizvodnje. V lasti in upravljanju ga ima podjetje Polyus, največji ruski proizvajalec zlata. Podjetje za pridobivanje rude uporablja običajne metode odprtega kopa z lopato in tovornjakom, nato pa za obdelavo rude na samem kraju  uporablja patentirano tehnologijo bio oksidacije.  

Pueblo Viejo

Lokacija: Sánchez Ramírez, Dominikanska republika

Ocenjena letna proizvodnja: 903 tisoč unč zlata

To odprto rudišče zlata v severnem delu osrednje Dominikanske republike je največje rudišče zlata v Latinski Ameriki. Na lokaciji se poleg več manjših nahajališč, nahajata dva glavna vira zlata, ki se nahajata v oksidnih nahajališčih, imenovanih Monte Negro in Moore. Rudnik, ki ga kot skupno podjetje upravljata družbi Barrick Gold in Newmont Goldcorp, se trenutno širi. Na njem naj bi ležalo vsaj 6,55 milijona unč zlatih rezerv, proizvodnja pa naj bi potekala do leta 2040.  

Rudnik Grasberg

Lokacija: Papua, Indonezija

Ocenjena letna proizvodnja: 848 tisoč unč zlata

Rudnik Grasberg je zanimivo podjetje, saj ne le, da je eno največjih nahajališč zalog zlata na svetu, ampak tudi eno največjih zalog bakra. Nahaja se na oddaljenem in goratem območju osrednje Papue v Indoneziji. Tukajšnja nahajališča so bila odkrita nekako po naključju, prvič so bila opažena leta 1936, ko je nizozemski geolog Jean Jacques Dozy med poskusom vzpona na goro Puncak Jaya opazil edinstveno skalno tvorbo. Prve rudarske dejavnosti so se končno začele leta 1963, od leta 1990 pa so se začela dela v odprtih kopih.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.