DOMOV > NOVICE > 5 lastnosti zlata, zaradi katerih bo vaš naložbeni portfelj še bolj učinkovit
5 lastnosti zlata, zaradi katerih bo vaš naložbeni portfelj še bolj učinkovit

5 lastnosti zlata, zaradi katerih bo vaš naložbeni portfelj še bolj učinkovit

31.03. 2022

Kot hranilec vrednosti, zlato ob zmanjšanem tveganju zviša donosnost portfeljev, hkrati pa zagotavlja likvidnost za pokrivanje obveznosti v času negotovosti na drugih trgih. Je ščit pred sistemskimi tveganji, razvrednotenjem valute in inflacijo, hkrati pa je odlično dopolnilo delniškim, obvezniškim in široko zastavljenim portfeljem.


1.      Je vir donosnosti v negotovih časih

Zlato že dolgo velja za pametno naložbo v negotovih časih in zgodovinsko gledano ustvarja dolgoročno pozitivne donose tako v dobrih kot v slabih časih. Zaradi različnih virov povpraševanja po zlatu se pomembno razlikuje od drugih naložbenih razredov, v zadnjih dveh desetletjih pa je zlato premagalo tudi druge pomembne naložbene razrede. Zlato se uporablja za zaščito in povečanje premoženja na dolgi rok, deluje kot menjalno sredstvo, je pravi denar, saj ima globalno prepoznavnost in sprejetost, ter ni nikogaršnja obveznost. Kdor ima zlato, ima denar!


2.      Se bori proti deflaciji in premaguje inflacijo

Zlato velja kot ščit pred inflacijo, kar potrjujejo tudi podatki. Rast cene zlata (v USD) zadnje pol stoletja je krepko premagalo rast življenjskih stroškov v ZDA (CPI – US consumer price index). Zlato je tudi zaščitilo vlagatelje pred ekstremno inflacijo, saj je v letih, ko je bila inflacija višja kot 3 %, zlato v povprečju zraslo za 15 %. Na dolgi rok zlato ni samo ohranjalo kapitala, ampak je pripomoglo k njegovi rasti. Zlato naj bi delovalo dobro tudi v obdobjih deflacije, v katerih so značilne nizke obrestne mere, zmanjšana potrošnja in investicije ter finančni stres, kar pa pozitivno vpliva na povpraševanje po zlatu.


3.      Je učinkovit diverzifikator

Prednosti diverzifikacije (razpršitve) so nam večinoma dobro poznane, vendar pa je učinkovite diverzifikatorje težko najti. Mnogim naložbam se korelacija povečuje s tem, ko raste negotovost na trgu in je volatilnost izrazitejša. Posledica je, da mnogi tako imenovani diverzifikatorji odpovejo kot zaščita portfelja takrat, ko jih vlagatelji najbolj potrebujejo. Z zlatom je drugače. Njegova negativna korelacija z delnicami in drugimi tveganimi naložbami se še poveča, ko se te naložbe razprodajajo. Zlato v tveganih časih pridobiva vrednost na račun prilivov iz tveganih naložb k bolj varnim. S tem, ko zagotavlja pozitivne donose in zmanjšuje skupne izgube portfelja, je še toliko bolj učinkovit v času sistemskih tveganj. Nenazadnje, zlato vlagateljem omogoča poravnavati obveznosti takrat, ko je težko prodati manj likvidne naložbe iz porfelja ali so le-te podcenjene.


4.      Trg zlata je velik, globalen in visoko likviden

Po ocenah organizacije WGC (World Gold Council) je junija 2020 fizično zlato v lasti vlagateljev in centralnih bank vredno približno skoraj 400 let slovenskih državnih proračunov. Poleg tega je trg zlata bolj likviden kot marsikateri od pomembnih finančnih trgov na svetu, kot na primer nemške obveznice, valutni par EUR/Yen ali delnice, ki sestavljajo znameniti borzni indeks Dow Jones. Trg zlata je primerljivo likviden s 500 največjimi ameriškimi podjetji, ki sestavljajo borzni indeks S&P 500.


5.      Učinkovito izboljša naložbeni portfelj

Dolgoročni donosi, likvidnost in učinkovita diverzifikacija pripomorejo k skupni uspešnosti porfelja. Z dodajanjem zlata se donosnost (risk-adjusted return) portfelja še dodatno poveča. Analiza naložbene uspešnosti zadnjih 5, 10 in 20 let je pokazala pozitiven vpliv na institucionalne portfelje. Strokovnjaki WGCja so ugotovili, da bi povprečen ameriški pokojninski sklad dosegel boljše donose že, če bi v portfelj dodali le 2,5 do 10 % zlata. Vedno aktualno vprašanje je, koliko zlata naj bo v portfelju posameznika?

Ker za to ne obstaja univerzalnega nasveta, vas vabimo, da se obrnete na naše izkušene svetovalce, ki vam bodo svetovali glede na vaše želje in zmožnosti.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.