DOMOV > NOVICE > 3 načini za nakup plemenitih kovin
3 načini za nakup plemenitih kovin

3 načini za nakup plemenitih kovin

25.08. 2022

Tako kot obstaja več vrst plemenitih kovin, obstaja tudi več načinov, kako lahko investirate. Sam nakup plemenite kovine je seveda precej enostavna možnost, vendar pa ni edina. Naj vam naštejemo nekaj preprostih in najpogostejših načinov trgovanja s plemenitimi kovinami:


Zlitina v fizični obliki

Zlitina v fizični obliki se nanaša na kovance in palice, izdelane iz plemenitih kovin. Številne nacionalne vlade kujejo svoje lastne zlatnike in srebrnike, lahko pa jih kupite tudi pri trgovcih. Zlitine plemenitih kovin so najbolj neposreden način nakupa, če vztrajate pri fizičnem lastništvu. Veljajo za edino pravo izbiro za vlagatelje, ki se pripravljajo na slabše razmere na trgu.

Druge oblike naložbe lahko v primeru propada določenih finančnih institucij izgubijo vrednost, trda kovina pa ohranja svojo naravno vrednost. Če bi morali plemenito kovino v naglici prodati, seveda po pošteni ceni, vam bo to morda zahtevno. Za hrambo potrebujete tudi varen prostor; običajno je to sef, zato boste morali ta strošek vključiti v svojo naložbo.  


ETF skladi, s katerimi se trguje na borzi z blagom

Skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF), so veliko bolj likviden in priročen način trgovanja s plemenitimi kovinami. To so finančni produkti, ki so zavarovani z blagom, ki ga predstavljajo. Ko torej vlagate v ETF, v resnici kupujete delnice sklada in ne kovin samih. Delnic ni mogoče zamenjati za kovine, namesto tega pa jih ob prodaji "izplačate".  


Delnice in vzajemni skladi

Posreden način vlaganja v plemenite kovine je nakup delnic podjetij, ki pridobivajo plemenite kovine. Vrednost rudarske dejavnosti se običajno povečuje skupaj z vrednostjo same kovine. Rudarske dejavnosti imajo večji potencial kot nakup samih kovin. Vendar pa spadajo med kompleksne naložbe, ki so bolj podvržene nestanovitnosti, zato ne predstavljajo varne naložbe, ki si jo večina ljudi želi.  


Vrednost plemenitih kovin je zaradi redkosti in praktične uporabe kovin običajno bolj stabilna kot vrednost delnic, obveznic in podobno. Zato bi moral vsak vlagatelj vložiti del sredstev v plemenite kovine, da bi okrepil in razpršil svoj naložbeni portfelj.

Na srečo pa naložbe v kovine tudi niso več tako drage. Obiščite našo spletno trgovino in se prepričajte -> https://www.harvestmetallis.si/trgovina.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.